Q1 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) Fruits and seeds have a high concentration of which of the following plant hormones?
A Auxin B Gibberellin C Cytokinin D Abscisic acid Show answer Hide answer Correct answer: (C) Cytokinin
Q2 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) The resistance of a 10 m long copper wire is R ohm. What will be the resistance of a 5 m long copper wire?
A B C D Show answer Hide answer Q3 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) The first ____________transport aircraft was formally inducted into the Indian Air Force in 2023.
A C-225 MW B C-275 MW C C-295 MW D C-250 MW Show answer Hide answer Correct answer: (C) C-295 MW
Q4 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) How many water molecules are required to react with three molecules of the iron atom to form Fe O ? 3 4
A B C D Show answer Hide answer Q5 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) Which is the internal energy reserve in plants?
A Glycogen B Starch C Glucose D Sucrose Show answer Hide answer Correct answer: (B) Starch
Q6 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) Which organelle is found ONLY in plant cells?
A Mitochondria B Chloroplast C Lysosome D Nucleus Show answer Hide answer Correct answer: (A) Mitochondria
Q7 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) Which elements of xylem tissue form interconnected water-conducting channels?
A Vessels and Xylem fibres B Tracheids and Xylem fibres C Only Vessels D Vessels and Tracheids Show answer Hide answer Correct answer: (D) Vessels and Tracheids
Q8 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) Which of the following molecules acts as an information source for making proteins?
A Deoxyribonucleic acid B Carbohydrates C Ribonucleic acid D Phospholipids Show answer Hide answer Correct answer: (A) Deoxyribonucleic acid
Q9 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) The Indian Air Force (IAF) contingent returned to India on 10 August 2024 after participating in Exercise ___________ in Malaysia.
A Garuda B Cope India C Udara Shakti D Red Flag Show answer Hide answer Correct answer: (C) Udara Shakti
Q10 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) What percentage of solar energy is captured by green plants in terrestrial ecosystem?
A 10 percent B 5 percent C 100 percent D 1 percent Show answer Hide answer Correct answer: (D) 1 percent
Q11 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) In 2024, the Royal Australian Air Force debuted its combat aircraft in India during Exercise Tarang Shakti at which location?
A Air Force Station, Pune B Air Force Station, Gwalior C Air Force Station, Agra D Air Force Station, Jodhpur Show answer Hide answer Correct answer: (D) Air Force Station, Jodhpur
Q12 RRB ALP CBT-1, 29 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) Which indigenously developed technology was used in the AKASH-NG missile during its flight test in 2024?
A Electro-optical Seeker B Radio Frequency Seeker C Laser-guided Seeker D Infrared Seeker Show answer Hide answer Correct answer: (B) Radio Frequency Seeker
Q13 RRB ALP CBT-1, 29 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) Malarial parasite shows which type of asexual reproduction?
A Binary fission B Regeneration C Budding D Multiple fission Show answer Hide answer Correct answer: (D) Multiple fission
Q14 RRB ALP CBT-1, 16 Feb 2026, Shift 1 (9:00 AM) If an object is placed between the centre of curvature (C) and the focus (F) of a concave mirror, what type of image will be formed?
A Diminished, real, and inverted B Highly enlarged and virtual C Same size, real, and upright D Enlarged, real, and inverted Show answer Hide answer Correct answer: (D) Enlarged, real, and inverted
Q15 RRB ALP CBT-1, 16 Feb 2026, Shift 1 (9:00 AM) When a living plant cell loses water through osmosis, what happens to the cell contents?
A They remain unchanged B They dissolve C They swell and burst D They contract and move away from the cell wall Show answer Hide answer Correct answer: (D) They contract and move away from the cell wall
Q16 RRB ALP CBT-1, 16 Feb 2026, Shift 1 (9:00 AM) Match the columns.
Epithelial Tissue Location
I Cuboidal Epithelium A. Lining of intestine II Columnar Epithelium B. Skin
III Squamous Epithelium C. Lining of kidney tubules निम्नलिखित स्तंभों को सुमेलित कीजिए। उपकला ऊतक स्थान
I घनाभाकार उपकला A. आंत्र का आस्तर II स्तंभाकार उपकला B. त्वचा
III शल्की उपकला C. वृक्क नलिकाओं का आस्तर
A I-A; II-B; III-C I-A; II-B; III-C B I-A; II-C; III-B I-A; II-C; III-B C I-C; II-A; III-B I-C; II-A; III-B D I-B; II-C; III-A I-B; II-C; III-A Show answer Hide answer Correct answer: (C) I-C; II-A; III-B I-C; II-A; III-B
Q17 RRB ALP CBT-1, 16 Feb 2026, Shift 1 (9:00 AM) To neutralise excess acidity in the stomach, one can take: आमाशय में अतिरिक्त अम्लता (acidity) को उदासीन करने के लिए , निम्नलिखित में से क्या उपाय किया जा सकता है ?
A Lemon juice B Antacids like Mg(OH) ₂ C HCl solution D Vinegar Show answer Hide answer Correct answer: (B) Antacids like Mg(OH) ₂
Q18 RRB ALP CBT-1, 16 Feb 2026, Shift 2 (12:30 PM) Which type of cell has very small vacuoles?
A Plant cell B Bacterial cell C Fungal cell D Animal cell Show answer Hide answer Correct answer: (D) Animal cell
Q19 RRB ALP CBT-1, 16 Feb 2026, Shift 2 (12:30 PM) The colour of scattered light depends on the size of the scattering particles. Very fine particles scatter mainly which colour of light?
A Blue light B Red light C Green light D Yellow light Show answer Hide answer Correct answer: (A) Blue light
Q20 RRB ALP CBT-1, 16 Feb 2026, Shift 2 (12:30 PM) What is the product when ethanol reacts with sodium?
A Sodium ethoxide and hydrogen gas evolve during the reaction with ethanol. B Sodium hydroxide and oxygen gas evolve during the reaction with ethanol. C Sodium oxide and water evolve during the reaction with ethanol only. D Sodium carbonate and hydrogen gas evolve during the reaction with ethanol. Show answer Hide answer Correct answer: (A) Sodium ethoxide and hydrogen gas evolve during the reaction with ethanol.
Q21 RRB ALP CBT-1, 16 Feb 2026, Shift 2 (12:30 PM) When an object is placed at infinity in front of a convex lens, the image formed is:
A Real, inverted, and at the focus B Real, erect, and at 2F C Virtual, erect, and at infinity D Virtual, inverted, and at the focus Show answer Hide answer Correct answer: (A) Real, inverted, and at the focus
Q22 RRB ALP CBT-1, 16 Feb 2026, Shift 2 (12:30 PM) Which of the following option is INCORRECT about plasma membrane?
A It is outermost covering of the cell B Plasma membrane is made up of lipid and protein C It is selectively permeable D It is rigid in nature Show answer Hide answer Correct answer: (D) It is rigid in nature
Q23 RRB ALP CBT-1, 16 Feb 2026, Shift 3 (4:00 PM) If an object is placed between infinity and the pole (P) in front of a convex mirror, what type of image will be formed?
A Real, inverted, and enlarged B Real, inverted, and diminished C Virtual, erect, and diminished (smaller in size) D Real, erect, and same size as the object Show answer Hide answer Correct answer: (C) Virtual, erect, and diminished (smaller in size)
Q24 RRB ALP CBT-1, 16 Feb 2026, Shift 3 (4:00 PM) The double-layered covering of the nucleus is called as ______
A Cell wall B Nuclear membrane C Chromatin wall D Plasma membrane Show answer Hide answer Correct answer: (B) Nuclear membrane
Q25 RRB ALP CBT-1, 16 Feb 2026, Shift 3 (4:00 PM) The ability of the eye lens to adjust its focal length to see objects clearly at different distances is called:
A Power of accommodation B Power of convergence C Range of vision D Persistence of vision Show answer Hide answer Correct answer: (A) Power of accommodation
Q26 RRB ALP CBT-1, 16 Feb 2026, Shift 3 (4:00 PM) When a positively charged alpha particle is passed through a thin gold foil, most of the particles pass straight through without deflection. Based on Thomson’s model of the atom, which of the following best explains this observation?
A The positive charge and mass are concentrated at the centre of the atom. B The atom contains a small, dense nucleus that repels alpha particles. C The positive charge is uniformly distributed throughout the atom, and electrons are embedded in it. D Electrons revolve around the nucleus in fixed orbits. Show answer Hide answer Correct answer: (C) The positive charge is uniformly distributed throughout the atom, and electrons are embedded in it.
Q27 RRB ALP CBT-1, 16 Feb 2026, Shift 3 (4:00 PM) What happens at the boiling point of a liquid?
A Particles remain fixed and do not move at all. B Particles expand slightly and remain in liquid form. C Particles lose energy and move closer together. D Particles gain enough energy to change into vapour. Show answer Hide answer Correct answer: (D) Particles gain enough energy to change into vapour.
Q28 RRB ALP CBT-1, 17 Feb 2026, Shift 1 (9:00 AM) When a sound is produced, what travels through the medium?
A Both the particles and the disturbance B Neither particles nor disturbance C The particles of the medium D The disturbance created by the sound source Show answer Hide answer Correct answer: (D) The disturbance created by the sound source
Q29 RRB ALP CBT-1, 17 Feb 2026, Shift 1 (9:00 AM) The reaction of sodium hydrogen carbonate upon heating produces:
A Sodium chloride, water, and hydrogen gas under normal heating B Sodium hydroxide, oxygen, and carbon monoxide at high temperature C Sodium carbonate, water, and carbon dioxide gas during cooking D Sodium sulfate, hydrogen, and carbon dioxide when strongly heated Show answer Hide answer Correct answer: (C) Sodium carbonate, water, and carbon dioxide gas during cooking
Q30 RRB ALP CBT-1, 17 Feb 2026, Shift 1 (9:00 AM) On reaching an organ or tissue, arteries divide into smaller and smaller vessels. The smallest vessels have walls that are one cell thick and are called:
A capillaries B veins C arteries D arterioles Show answer Hide answer Correct answer: (A) capillaries
Q31 RRB ALP CBT-1, 17 Feb 2026, Shift 1 (9:00 AM) Which of the following functions of mitochondria makes it a powerhouse of the cell? माइटोकॉन्ड्रिया के निम्नलिखित कार्यों में से कौन - सा कार्य , इसे कोशिका का बिजलीघर बनाता है ?
A Generation of ATP B Generation of NADPH C Generation of heat D Generation of enzymes Show answer Hide answer Correct answer: (A) Generation of ATP
Q32 RRB ALP CBT-1, 17 Feb 2026, Shift 1 (9:00 AM) Why is a colloid considered stable?
A Its particles dissolve completely in the dispersion medium. B Its particles can be separated easily by filtration. C Its particles do not settle down when left undisturbed. D Its particles react chemically with the dispersion medium. Show answer Hide answer Correct answer: (C) Its particles do not settle down when left undisturbed.
Q33 RRB ALP CBT-1, 17 Feb 2026, Shift 2 (12:30 PM) Which of the following processes is responsible for the transportation of soluble products formed by photosynthesis in different parts of plant? पौधे के विभिन्न भागों में प्रकाश संश्लेषण द्वारा निर्मित विलेय उत्पादों के परिवहन हेतु निम्नलिखित में से कौन - सी प्रक्रिया उत्तरदायी है ?
A Transpiration B Assimilation C Termination D Translocation Show answer Hide answer Correct answer: (D) Translocation
Q34 RRB ALP CBT-1, 17 Feb 2026, Shift 2 (12:30 PM) If the energy of an electron in the second orbit of hydrogen is −3.4 eV, what is the energy in the fourth orbit? यदि हाइड्रोोजन की दूसरी कक्षा में इलेक्ट्रॉॉन की ऊर्जा −3.4 eV है , तो चौथी कक्षा में ऊर्जा कितनी होगी ?
A −1.7 eV −1.7 eV B −6.8 eV −6.8 eV C −13.6 eV −13.6 eV D −0.85 eV −0.85 eV Show answer Hide answer Correct answer: (D) −0.85 eV −0.85 eV
Q35 RRB ALP CBT-1, 17 Feb 2026, Shift 2 (12:30 PM) The cilia in the upper respiratory tract primarily help in:
A Absorbing oxygen B Gas exchange C Pumping blood to lungs D Removing harmful particles from inhaled air Show answer Hide answer Correct answer: (D) Removing harmful particles from inhaled air
Q36 RRB ALP CBT-1, 17 Feb 2026, Shift 2 (12:30 PM) Why do we feel cool after applying water on our skin in summer?
A Evaporation of water absorbs heat from the skin surface B Water reduces sweat formation and retains body heat C Water increases body temperature by absorbing sunlight D Condensation of water releases energy on the skin surface Show answer Hide answer Correct answer: (A) Evaporation of water absorbs heat from the skin surface
Q37 RRB ALP CBT-1, 17 Feb 2026, Shift 3 (4:00 PM) Consider the following chemical reactions:
I: BaCl 2 (aq) + Na 2 SO 4 (aq) → BaSO 4 (s) + 2NaCl (aq) II: Pb(NO ) (aq) + KI (aq) → PbI (s) + 2KNO (aq) 3 2 2 3
Which of the following correctly classifies these reactions? निम्नलिखित रासायनिक अभिक्रियाओं पर विचार कीजिए :
I: BaCl 2 (aq) + Na 2 SO 4 (aq) → BaSO 4 (s) + 2NaCl (aq)
II: Pb(NO ) (aq) + KI (aq) → PbI (s) + 2KNO (aq)
3 2 2 3
निम्नलिखित में से कौन - सा विकल्प उपरोक्त अभिक्रियाओं को सही ढंग से वर्गीकृत करता है ?
A I: Double displacement reaction; II: Displacement reaction B I: Double displacement reaction; II: Neutralisation reaction C I: Displacement reaction; II: Double displacement reaction D Both are double displacement reactions Show answer Hide answer Correct answer: (D) Both are double displacement reactions
Q38 RRB ALP CBT-1, 17 Feb 2026, Shift 3 (4:00 PM) When white light passes through a prism, different colours of light bend through different angles. Which colour bends the least and which bends the most?
A Blue bends the least, yellow bends the most B Red bends the most, violet bends the least C Red bends the least, violet bends the most D Both red and violet bend equally Show answer Hide answer Correct answer: (C) Red bends the least, violet bends the most
Q39 RRB ALP CBT-1, 17 Feb 2026, Shift 3 (4:00 PM) A concave mirror is used in torches and car headlights because it:
A Always forms virtual images B Reduces the brightness of light C Can produce a parallel beam of light D Scatters light in all directions Show answer Hide answer Correct answer: (C) Can produce a parallel beam of light
Q40 RRB ALP CBT-1, 17 Feb 2026, Shift 3 (4:00 PM) Which chamber of the heart sends deoxygenated blood to the lungs for oxygenation?
A Left ventricle B Right atrium C Right ventricle D Left atrium Show answer Hide answer Correct answer: (C) Right ventricle
Q41 RRB ALP CBT-1, 17 Feb 2026, Shift 3 (4:00 PM) Which of the following events happens when lysosomes in a cell burst?
A Enzymes digest foreign particles only B Cell division increases C Cell becomes more active D Enzymes digest the cell’s own components Show answer Hide answer Correct answer: (D) Enzymes digest the cell’s own components
Q42 RRB ALP CBT-1, 17 Feb 2026, Shift 3 (4:00 PM) LPG (Liquefied Petroleum Gas) is stored in cylinders in liquid form because:
A It reacts with air to form liquid B It is cooled and compressed under high pressure C It is solidified before use D It is heated and expanded under low pressure Show answer Hide answer Correct answer: (B) It is cooled and compressed under high pressure
Q43 RRB ALP CBT-1, 18 Feb 2026, Shift 1 (9:00 AM) Lenses in spectacles help correct vision defects due to:
A Reflection from mirrors B Scattering of light C Dispersion of light D Refraction of light through lenses Show answer Hide answer Correct answer: (D) Refraction of light through lenses
Q44 RRB ALP CBT-1, 18 Feb 2026, Shift 1 (9:00 AM) Which of the following correctly describes lymph?
A Fluid that flows only inside arteries B Fluid containing more proteins than blood plasma C Coloured fluid rich in red blood cells D Similar to plasma but colourless and low in proteins Show answer Hide answer Correct answer: (D) Similar to plasma but colourless and low in proteins
Q45 RRB ALP CBT-1, 18 Feb 2026, Shift 1 (9:00 AM) No matter where an object is placed in front of it, a concave lens always forms an image that is:
A Real, inverted, and enlarged B Virtual, erect, and diminished C Real, erect, and same size D Virtual, inverted, and enlarged Show answer Hide answer Correct answer: (B) Virtual, erect, and diminished
Q46 RRB ALP CBT-1, 18 Feb 2026, Shift 1 (9:00 AM) Why does the palm feel cool when acetone is poured on it?
A Particles remain still and reflect the surrounding heat. B Particles absorb energy from the palm and evaporate. C Particles release energy to the palm and condense. D Particles expand and trap air between skin layers. Show answer Hide answer Correct answer: (B) Particles absorb energy from the palm and evaporate.
Q47 RRB ALP CBT-1, 18 Feb 2026, Shift 2 (12:30 PM) Thicker muscular walls are present in the ventricles of the heart due to which of the following reasons?
A To store blood before it enters the atria B To pump blood with high pressure C To receive blood from the body and lungs D To control heartbeat and rhythm Show answer Hide answer Correct answer: (B) To pump blood with high pressure
Q48 RRB ALP CBT-1, 18 Feb 2026, Shift 2 (12:30 PM) In onion peel and human cheek cells, the lightly stained region enclosed by the cell membrane is called:
A Vacuole B Nucleus C Cytoplasm D Cell wall Show answer Hide answer Correct answer: (C) Cytoplasm
Q49 RRB ALP CBT-1, 18 Feb 2026, Shift 2 (12:30 PM) Among the following, which structure is cup shaped at one end of coiled tube in kidney? निम्नलिखित में से कौन - सी संरचना गुर्दे में कुंडलित नली के एक छोर पर कप के आकार की होती है ?
A Collecting duct B Loop of Henley C Bowman’s capsule D Glomerulus Show answer Hide answer Correct answer: (C) Bowman’s capsule
Q50 RRB ALP CBT-1, 18 Feb 2026, Shift 2 (12:30 PM) The lifetime of certain species is given in the following table. Calculate the modal lifetime (rounded up to one decimal place) in days.
Lifetime 0-10 10-20 20-30 30-40 40-50 50-60 (days)
Frequency 10 35 52 61 38 29 कुछ प्रजातियों का जीवनकाल निम्नांकित तालिका में दिया गया है। दिनों में बहुलकी जीवनकाल ( दशमलव के एक स्थान तक पूर्णांकित ) की गणना कीजिए।
जीवनकाल 0-10 10-20 20-30 30-40 40-50 50-60
( दिन )
बारंबारता 10 35 52 61 38 29
A 29 29 B 40 40 C 36.5 36.5 D 32.8 32.8 Show answer Hide answer Correct answer: (D) 32.8 32.8