Q1 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) In which year did the Delhi High Court issue a notice regarding a plea for 33% reservation for women lawyers in Bar Council elections?
A 2023 B 2021 C 2024 D 2022 Show answer Hide answer Q2 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) The Government of India has come out with a new set of National Awards in the field of Science, Technology and Innovation known as 'Rashtriya Vigyan Puraskar' in _____ categories.
A two B four C three D five Show answer Hide answer Q3 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) Who among the following is the author of the book 'The Miracle Makers: Indian Cricket’s Greatest Epic'?
A Hrushikesh Kanitkar B Bharat Sundaresan C Sunil Joshi D Shiv Sundar Das Show answer Hide answer Correct answer: (B) Bharat Sundaresan
Q4 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) Which Indian personality played the female protagonist in the movie Sister Midnight , showcased at the Cannes Film Festival in 2024?
A Radhika Apte B Kriti Sanon C Aditi Rao Hydari D Taapsee Pannu Show answer Hide answer Correct answer: (A) Radhika Apte
Q5 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) Which natural disaster triggered storms, flash floods, and landslips in the northeastern states of India in 2024?
A Cyclone Remal B Cyclone Yaas C Cyclone Amphan D Cyclone Fani Show answer Hide answer Correct answer: (A) Cyclone Remal
Q6 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) Who among the following created the record in the boys' 1500m by completing the race in 3:51.12 mins at the 6 th Khelo India Youth Games?
A Adi Sharma B Jay Kumar Verma C Rahul Iyer D Rahul Sarnaliya Show answer Hide answer Correct answer: (D) Rahul Sarnaliya
Q7 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) In which state is the Gingee Fort, which was recently nominated for the UNESCO World Heritage status, located?
A Gujarat B Rajasthan C Karnataka D Tamil Nadu Show answer Hide answer Correct answer: (D) Tamil Nadu
Q8 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) In the Union Budget 2024, which initiative did the Finance Minister announce to enhance productivity in agriculture?
A Introduction of genetically modified crops B Expansion of irrigation facilities nationwide C A new subsidy program for farmers D A comprehensive review of the agriculture research setup Show answer Hide answer Correct answer: (D) A comprehensive review of the agriculture research setup
Q9 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) A those receiving education B farmers C disabled and destitute children D senior citizens Show answer Hide answer Correct answer: (C) disabled and destitute children
Q10 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) Who was appointed as the Director General of Sashastra Seema Bal (SSB) in September 2024?
A Kuldiep Singh B Amrit Mohan Prasad C Subodh Kumar Jaiswal D Rakesh Asthana Show answer Hide answer Correct answer: (B) Amrit Mohan Prasad
Q11 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) Which award has been conferred to Ram Chet Chaudhary in the field of Science and Engineering in 2024?
A Padma Vibhusan B Padma Shri C Padma Bhusan D Bharat Ratna Show answer Hide answer Correct answer: (B) Padma Shri
Q12 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) The discussion paper titled '_____' was released by NITI Aayog on 15 January 2024.
A Poverty Alleviation in India B Multidimensional Poverty in India since 2005-06 C Economic Growth and Poverty Reduction D Government Initiatives for Poverty Eradication Show answer Hide answer Correct answer: (B) Multidimensional Poverty in India since 2005-06
Q13 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) Which of the following Sustainable Development Goals is highlighted as needing targeted efforts due to its score being below 50?
A Goal 5 (Gender Equality) B Goal 15 (Life on Land) C Goal 13 (Climate Action) D Goal 8 (Decent Work and Economic Growth) Show answer Hide answer Correct answer: (A) Goal 5 (Gender Equality)
Q14 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) A total of __________ Arjun awards were conferred during the National Sports Awards 2023.
A 21 B 31 C 26 D 18 Show answer Hide answer Q15 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) In May 2024, DRDO handed over _________ defence technology projects to IIT Bhubaneswar.
A nine B seven C five D eleven Show answer Hide answer Q16 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) Who among the following is the Non-Playing Captain and Coach of Indian Chess team at Chess Olympiad 2024?
A Vikram Singh B Srinath Narayanan C Abhijit Ganguly D Pendyala Harikrishna Show answer Hide answer Correct answer: (B) Srinath Narayanan
Q17 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) Which Sikkimese craftsman, renowned for his skill in creating the 'Sumak Thyaktuk' (Lepcha traditional hat), was awarded the Padma Shri in 2024 for his contributions to art and cultural heritage?
A Jordan Lepcha B Karma Wangchuk C Sonam Tshering D Tashi Namgyal Show answer Hide answer Correct answer: (A) Jordan Lepcha
Q18 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) In 2023, which institution implemented two-factor authentication for all e-way bill and e-invoice systems?
A RBI B CBDT C CBIC D SEBI Show answer Hide answer Q19 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) Which Indian Bharatanatyam dancer and film star, already awarded the Padma Shri in 1968, was honoured with the Padma Bhushan in 2024 during the Civil Investiture Ceremony?
A Rukmini Devi Arundale B Vyjayanthimala C Shobana D Hema Malini Show answer Hide answer Correct answer: (B) Vyjayanthimala
Q20 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) Who was appointed as the Director General of the Narcotics Control Bureau on 17 September 2024?
A Anurag Garg B Sanjay Arora C Samant Goel D Rakesh Asthana Show answer Hide answer Correct answer: (A) Anurag Garg
Q21 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) The Jivitputrika festival, which was in the news for an incident in September 2024, is primarily celebrated in which of the following states?
A West Bengal B Odisha C Bihar D Gujarat Show answer Hide answer Correct answer: (C) Bihar
Q22 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) Who among the following is India's youngest Olympic medallist as of August 2024?
A Manu Bhaker B Lakshya Sen C Aman Sherawat D Neeraj Chopra Show answer Hide answer Correct answer: (C) Aman Sherawat
Q23 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) Justice M Fathima Beevi was the first female Judge appointed to the Supreme Court of India in 1989. She passed away at the age of 96 on:
A 22 November 2023 B 23 November 2023 C 26 November 2023 D 25 November 2023 Show answer Hide answer Correct answer: (B) 23 November 2023
Q24 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) The Federation of International Hockey (FIH) Men's World Cup 2023 was conducted in _______.
A Amaravati, Andhra Pradesh B Kochi, Kerala C Rourkela, Odisha D Patna, Bihar Show answer Hide answer Correct answer: (C) Rourkela, Odisha
Q25 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) Who among the following has received the Vigyan Ratna Award in Rashtriya Vigyan Puraskar 2024?
A Prof. Umesh Varshney B Dr. Avesh Kumar Tyagi C Dr. Anandharamakrishnan C D Prof. Govindarajan Padmanabhan Show answer Hide answer Correct answer: (D) Prof. Govindarajan Padmanabhan
Q26 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) Which legendary musician, known for his work in films like 'Amar Akbar Anthony' and 'Bobby', was awarded the Padma Bhushan on Republic Day 2024?
A Pyarelal Sharma B Laxmikant Shantaram Kudalkar C RD Burman D Ilaiyaraaja Show answer Hide answer Correct answer: (A) Pyarelal Sharma
Q27 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) In the address regarding the Union Budget 2024, the Finance Minister highlighted key areas of focus for the upcoming year. Which of the following sectors was emphasised?
A Infrastructure, Technology, Tourism and Environment B Education, Sports, Culture and Entertainment C Agriculture, Defense, Space and Healthcare D Employment, Skilling, MSMEs and the Middle Class Show answer Hide answer Correct answer: (D) Employment, Skilling, MSMEs and the Middle Class
Q28 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) In which month was the Guru Kelucharan Mohapatra Awards 2024 organised by the Srjan-Guru Kelucharan Mohapatra Odissi Nrityabasa?
A October B September C August D July Show answer Hide answer Correct answer: (B) September
Q29 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) A NaOH + Cl 2 B NaHCO 3 C Na CO 2 3 D NaCl Show answer Hide answer Correct answer: (A) NaOH + Cl 2
Q30 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) Shailesh Nayak has been conferred Padma Shri award in 2024 in which field?
A Science and Engineering B Medicine C Sports D Literature & Education Show answer Hide answer Correct answer: (A) Science and Engineering
Q31 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) The draft of the ‘Telecommunications (Administration of Digital Bharat Nidhi) Rules, 2024’ was published for public consultation on which date?
A 1 August 2024 B 30 June 2024 C 5 September 2024 D 4 July 2024 Show answer Hide answer Correct answer: (D) 4 July 2024
Q32 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) _____ has been honoured as an International Anti-Corruption Champion by the US government for the year 2023.
A Nikhil Dey B Medha Patkar C Anna Hazare D Aruna Roy Show answer Hide answer Correct answer: (A) Nikhil Dey
Q33 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) As of March 2024, what does Morgan Stanley's research forecast for India's GDP growth rate in FY25?
A 6.8% B 2.4% C 0.9% D 12.5% Show answer Hide answer Q34 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) Indian women team won the Chess Olympiad 2024 title by defeating which of the following teams?
A Azerbaizan B Spain C France D Taiwan Show answer Hide answer Correct answer: (A) Azerbaizan
Q35 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) Khelo India Para games (2023) were held in _______________.
A Dispur B Ahmedabad C Patna D New Delhi Show answer Hide answer Correct answer: (D) New Delhi
Q36 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) Who among the following participated in the United Nations 'World Climate Action Summit (COP28)' in Dubai?
A Ram Nath Kovind B Narendra Modi C Jagdeep Dhankhar D Droupadi Murmu Show answer Hide answer Correct answer: (B) Narendra Modi
Q37 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) Which Indian singer was awarded the Padma Bhushan award, one of India's highest civilian awards, for the first time in 2024?
A Asha Bhosle B Usha Uthup C Alka Yagnik D Lata Mangeshkar Show answer Hide answer Correct answer: (B) Usha Uthup
Q38 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) Which department's Disaster Management Division organised the conference on 'Experience Sharing and Capacity Building in Disaster Management' in August 2024?
A National Institute of Disaster Management (NIDM) B National Disaster Response Force (NDRF) C Department of Telecommunications (DoT) D Ministry of Communications Show answer Hide answer Correct answer: (C) Department of Telecommunications (DoT)
Q39 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) In 2023, 'Garba' was declared as an intangible cultural heritage by UNESCO. Which of the following states is Garba from?
A Assam B Kerala C West Bengal D Gujarat Show answer Hide answer Correct answer: (D) Gujarat
Q40 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) In which of the following are CFCs NOT used?
A Fire extinguishers B Grinders C Aerosol sprays D Refrigerators Show answer Hide answer Correct answer: (A) Fire extinguishers
Q41 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) IIT Bombay and __________ have partnered to develop India's first Quantum Diamond Microchip Imager.
A Mahindra and Mahindra B TCS C Google D L&T Show answer Hide answer Q42 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) In 2024, which company entered into a Memorandum of Understanding (MoU) with iCreate to promote AI startups in India?
A Infosys B Meta C Google D Microsoft Show answer Hide answer Correct answer: (D) Microsoft
Q43 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) The Sangameshwara Temple had been submerged in the backwaters of the Srisailam project due to heavy rainfall in the monsoon of 2024. This temple lies on the banks of which river?
A Narmada B Yamuna C Krishna D Ganga Show answer Hide answer Correct answer: (C) Krishna
Q44 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) Which of the following organisations is responsible for the development of the Long-Range Glide Bomb (LRGB), GAURAV, tested in August 2024?
A Indian Space Research Organisation (ISRO) B Hindustan Aeronautics Limited (HAL) C Defence Research and Development Organisation (DRDO) D Indian Navy Show answer Hide answer Correct answer: (C) Defence Research and Development Organisation (DRDO)
Q45 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) The book authored by Vijay Lokpally on Virat Kohli in the year 2023 is __________________________.
A The Cover Shot: The Virat Kohli Story (Revised and Updated World Cup Edition) B The Straight Drive: The Virat Kohli Story (Revised and Updated World Cup Edition) C Driven: The Virat Kohli Story (Revised and Updated World Cup Edition) D The Cover Drive: The Virat Kohli Story (Revised and Updated World Cup Edition) Show answer Hide answer Correct answer: (C) Driven: The Virat Kohli Story (Revised and Updated World Cup Edition)
Q46 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) The 2024 philately scholarship scheme was launched by the Department of Posts under the _______.
A Sarva Shiksha Abhiyan B Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana C Deen Dayal SPARSH Yojan D Digital India Program Show answer Hide answer Correct answer: (C) Deen Dayal SPARSH Yojan
Q47 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) Which sexually transmitted diseases are caused by a viruses?
A Warts and Gonorrhoea B Gonorrhoea and Syphilis C Syphilis and AIDS D Warts and AIDS Show answer Hide answer Correct answer: (C) Syphilis and AIDS
Q48 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) In October 2023, Prime Minister Narendra Modi formally announced India's interest in bidding for the _______ Olympics at the 141 st IOC Session.
A 2028 B 2040 C 2036 D 2032 Show answer Hide answer Q49 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) Under which Section of the Telecommunications Act, 2023, was the Universal Service Obligation Fund renamed as Digital Bharat Nidhi?
A Section 24(1) B Section 12(3) C Section 20(1) D Section 30(2) Show answer Hide answer Correct answer: (A) Section 24(1)
Q50 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) Which of the following Indian states hosted the 2023 Hornbill Music Festival?
A Kerala B Nagaland C Odisha D Gujarat Show answer Hide answer Correct answer: (B) Nagaland