Q51 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) In 2024, which bank partnered with Veefin Solutions to launch the SmartFin, a digital supply-chain finance platform?
A HDFC Bank B YES Bank C UCO Bank D ICICI Bank Show answer Hide answer Correct answer: (B) YES Bank
Q52 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) In June 2024, which of the following Indian cities was officially recognised as World Craft City by the World Crafts Council?
A Kolkata B Srinagar C New Delhi D Bhopal Show answer Hide answer Correct answer: (B) Srinagar
Q53 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) The joint exercise involving the Indian Army's Kharga Corps and the Indian Air Force in 2024 was conducted in which state?
A Punjab B Rajasthan C Haryana D Gujarat Show answer Hide answer Correct answer: (A) Punjab
Q54 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) Which award has been conferred to Narayan Chakraborty for his contribution in Science and Engineering in 2024?
A Bharat Ratna B Padma Shri C Padma Vibhusan D Padma Bhusan Show answer Hide answer Correct answer: (B) Padma Shri
Q55 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) As of September 2024, who among the following Indian Cricketers has a record of scoring 6 centuries and 522 wickets in test cricket to his credit?
A Ravindra Jadeja B Hardik Pandya C Ravichandra Ashwin D Akshar Patel Show answer Hide answer Correct answer: (C) Ravichandra Ashwin
Q56 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) Variegated leaves are found in which of the following plants?
A Banana B Neem C Croton D Rose Show answer Hide answer Correct answer: (C) Croton
Q57 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) Who among the following was appointed as the Brand Ambassador of the Ministry of Ports, Shipping and Waterways of the Government of India?
A P R Shreejesh B Sarabjot Singh C Neeraj Chopra D Manu Bhaker Show answer Hide answer Correct answer: (D) Manu Bhaker
Q58 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) What recent decision did the Union Cabinet make regarding the Ayushman Bharat PM-JAY scheme on 11 September 2024?
A To extend benefits to all citizens aged 70 and above B To increase the coverage amount for all citizens C To discontinue the scheme D To limit coverage to only low-income families Show answer Hide answer Correct answer: (A) To extend benefits to all citizens aged 70 and above
Q59 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) On which date did the Department of Posts launch the philately scholarship scheme in 2024?
A 15 August 2024 B 24 August 2024 C 5 September 2024 D 20 July 2024 Show answer Hide answer Correct answer: (B) 24 August 2024
Q60 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) The final match for Irani Trophy 2024-25, which was won by Mumbai, was conducted at _______.
A Patna B Hyderabad C Lucknow D Ahmedabad Show answer Hide answer Correct answer: (C) Lucknow
Q61 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) Which of the following receptors help in the detection of taste?
A Olfactory receptors B Gustatory receptors C Photoreceptors D Phonoreceptors Show answer Hide answer Correct answer: (B) Gustatory receptors
Q62 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) The Artisan Mahakumbh 2024, organised by the Government of India in Mumbai, was held to promote artisans under which of the following schemes?
A Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana B USTAAD (Upgrading the Skills and Training in Traditional Arts/Crafts for Development) C Prime Minister's Employment Generation Programme D Scheme of Fund for Regeneration of Traditional Industries (SFURTI) Show answer Hide answer Correct answer: (B) USTAAD (Upgrading the Skills and Training in Traditional Arts/Crafts for Development)
Q63 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) Which of the following is the highest award in the Rashtriya Vigyan Puraskar awards?
A Vigyan Vajra B Vigyan Mahan C Vigyan Shri D Vigyan Ratna Show answer Hide answer Correct answer: (D) Vigyan Ratna
Q64 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) In 2024, which country is cooperating with India to counter China's military assertiveness and has discussed technology transfer for UNICORN at the 2+2 ministerial dialogue?
A Japan B France C The United States of America D Australia Show answer Hide answer Correct answer: (A) Japan
Q65 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) Which of the following singers was awarded the Padma Shri in 2024 for his significant contributions to Himachali folk and classical music?
A Hansraj Raghuwanshi B Som Datt Battu C Kuldeep Sharma D Mohit Chauhan Show answer Hide answer Correct answer: (B) Som Datt Battu
Q66 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) In 2023, India imported crude oil from which country, making payments in Indian Rupees (₹), as part of the Rupee-Dirham trade agreement?
A Russia B UAE C Qatar D Oman Show answer Hide answer Q67 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) Select the option that shows all biodegradable substances.
A Eggshells, Tea leaves, Potato peelings B Bubble packs, Vegetable peelings, Stale bread C Glass bottle, Milk packets, Egg shells, Banana peel D Medicine bottle, Old shoe, Stale biscuits Show answer Hide answer Correct answer: (A) Eggshells, Tea leaves, Potato peelings
Q68 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) Which off the following is the roadmap to achieve development and child protection priorities aligned with the Sustainable Development Goals (SDGs)?
A Mission Surksha B Mission Vardan C Mission Vatsalya D Mission Arpan Show answer Hide answer Correct answer: (C) Mission Vatsalya
Q69 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) Who among the following won the Gold medal at Paralympics in the Women's 10m air rifle standing SH1 Shooting category?
A Amulya Choudhary B Manisha Agarwal C Avani Lekhara D Preeti Pal Show answer Hide answer Correct answer: (C) Avani Lekhara
Q70 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) In June 2024, the Indian Army opened the Khalubar War Memorial to tourists, which is located in ______, India.
A New Delhi B Ladakh C Bengaluru D Chandigarh Show answer Hide answer Correct answer: (B) Ladakh
Q71 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) Which union territory became the first to achieve full functional literacy under the ULLAS-Nav Bharat Saaksharta Karyakram?
A Chandigarh B Ladakh C Puducherry D Lakshadweep Show answer Hide answer Correct answer: (B) Ladakh
Q72 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) What is the name of Bhim Singh's book launched on August 11, 2024?
A 75 Great Revolutionaries of India B Unsung Warriors of India C Legends of Indian Revolution D Heroes of Indian Freedom Show answer Hide answer Correct answer: (A) 75 Great Revolutionaries of India
Q73 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) As of 2024, how many members are there in the steering committee of the GlobE Network, in which India has been elected as a member, as announced by the Central Bureau of Investigation (CBI)?
A 20 B 15 C 12 D 10 Show answer Hide answer Q74 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) How many sports personalities have received Major Dhyan Chand Khel Ratna Awards in National Sports Awards 2023?
A 5 B 3 C 6 D 2 Show answer Hide answer Q75 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) Which award has been conferred to Ms. Prema Dhanraj in the field of Medicine in 2024?
A Bharat Ratna B Padma Bhusan C Padma Shri D Padma Vibhusan Show answer Hide answer Correct answer: (C) Padma Shri
Q76 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) How much venture capital fund would be set up for space economy in India as announced by the Finance Minister in the Annual Financial Statement 2024-25?
A ₹500 crore B ₹1,500 crore C ₹1,000 crore D ₹700 crore Show answer Hide answer Correct answer: (C) ₹1,000 crore
Q77 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) In 2024, what has been the main focus of the pavilions displayed at the India Art, Architecture, and Design Biennale?
A Interactive technology exhibits B Indian film and photography C Contemporary art and innovative designs D Traditional crafts and modern architecture Show answer Hide answer Correct answer: (C) Contemporary art and innovative designs
Q78 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) Who among the following was appointed as Minister of Health and Family Welfare in June 2024?
A Sarbananda Sonowal B Shivraj Singh Chouhan C Jagat Prakash Nadda D Manohar Lal Show answer Hide answer Correct answer: (C) Jagat Prakash Nadda
Q79 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) According to the 2024-25 Indian Union Budget, the Government has allocated increased funding towards schemes like 'Sambal' from ₹462 crore in the previous fiscal year to _____.
A ₹523 crore B ₹453 crore C ₹756 crore D ₹629 crore Show answer Hide answer Correct answer: (D) ₹629 crore
Q80 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) Who among the following is the author of the book 'I Have the Streets - A Kutty Cricket Story'?
A Ravichandran Ashwin B Sachin Tendulkar C Sourav Ganguly D Kuldeep Yadav Show answer Hide answer Correct answer: (A) Ravichandran Ashwin
Q81 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) What is the primary purpose of the Artara’24 Fine Arts Exhibition and Competition?
A To promote art tourism B To conduct art workshops C To sell artworks D To discover and nurture emerging artistic talents Show answer Hide answer Correct answer: (D) To discover and nurture emerging artistic talents
Q82 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) Which of the following teams was the winner of the 10 th season of Pro Kabaddi League?
A Pink Panthers B Patna Pirates C Puneri Paltan D Haryana Steelers Show answer Hide answer Correct answer: (C) Puneri Paltan
Q83 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) On 26 June 2024, the Defence Research and Development Organisation (DRDO) handed over which of the following to the Indian Navy?
A Long Range Surface-to-Air Missile B Advanced Torpedo C Anti-Submarine Warfare Helicopter D Medium Range-Microwave Obscurant Chaff Rocket (MR-MOCR) Show answer Hide answer Correct answer: (D) Medium Range-Microwave Obscurant Chaff Rocket (MR-MOCR)
Q84 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) Which of the following teams was the winner of the 17 th Edition of Indian Premier league in 2024?
A Kolkata Knightriders B Mumbai Indians C Delhi Capitals D Gujarat Titans Show answer Hide answer Correct answer: (A) Kolkata Knightriders
Q85 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) HD Kumaraswamy, who won from Mandya parliamentary seat in Karnataka in 2024 general elections and became Minister of Heavy Industries, belongs to which political party?
A Bhartiya Janata Party B Janata Dal (S) C Communist Party of India D BSR Congress Show answer Hide answer Correct answer: (B) Janata Dal (S)
Q86 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) What repo rate was declared by the Reserve Bank of India’s Monetary Policy Committee (MPC) on 9 th October 2024?
A 6.25% B 6.10% C 6.75% D 6.50% Show answer Hide answer Correct answer: (D) 6.50%
Q87 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) In 2024, which program organised youth exchange visits across states, focusing on the '5 Ps', namely Paryatan (Tourism), Parampara (Traditions), Pragati (Development), Paraspar Sampark (People-to-people connect) and Prodyogiki (Technology)?
A Bharat Parv B Yuva Sangam C India Unites D National Youth Exchange Show answer Hide answer Correct answer: (B) Yuva Sangam
Q88 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) On which date did India and the USA sign their first-ever Cultural Property Agreement (CPA)?
A 20 June 2024 B 10 August 2024 C 26 July 2024 D 15 May 2024 Show answer Hide answer Correct answer: (C) 26 July 2024
Q89 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) When did the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) organise the Startup India Innovation Week 2024?
A 12 January 2024 to 20 January 2024 B 11 January 2024 to 19 January 2024 C 13 January 2024 to 21 January 2024 D 10 January 2024 to 18 January 2024 Show answer Hide answer Correct answer: (D) 10 January 2024 to 18 January 2024
Q90 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) Pradhan Mantri Janjatiya Unnat Gram Abhiyan will improve the socio-economic condition of tribal communities, covering around _____ villages as per Union Budget 2024-25.
A 76,000 B 63,000 C 56,000 D 53,000 Show answer Hide answer Correct answer: (B) 63,000
Q91 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) According to the Economic Survey 2023-24, India's cumulative installed solar power capacity reached _____ on 30 April 2024, after adding 15.03 GW in 2023-24.
A 89.64 GW B 86.64 GW C 80.64 GW D 82.64 GW Show answer Hide answer Correct answer: (D) 82.64 GW
Q92 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) Who among the following were the co-flag bearers for India in the closing ceremony of Paris Olympics 2024?
A Manu Bhaker and Neeraj Chopra B Swapnil Kusale and Aman Sehrawat C Neeraj Chopra and PR Sreejesh D Manu Bhaker and PR Sreejesh Show answer Hide answer Correct answer: (D) Manu Bhaker and PR Sreejesh
Q93 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) The Public Examinations (Prevention of Unfair Means) Act, 2024 that aims to prevent unfair means in public examinations and common entrance tests held across the country, came into effect in which month of 2024?
A August B June C May D July Show answer Hide answer Q94 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) As per Women, Business and the Law 2024 (WBL2024), India scores ____ out of 100.0.
A 71.4 B 74.4 C 70.4 D 75.4 Show answer Hide answer Q95 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) ICICI Bank has partnered with which of the following agencies in October 2024 to provide instant credit on UPI for pre- approved customers, offering up to ₹2 lakh credit with a 45-day repayment period?
A Google Pay B PhonePe C BharatPe D Paytm Show answer Hide answer Correct answer: (B) PhonePe
Q96 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) For how many days will the Ashtalakshmi Mahotsav be celebrated in December 2024?
A Four days B One day C Two days D Three days Show answer Hide answer Correct answer: (D) Three days
Q97 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) Who became the first woman fighter pilot to join the elite 18 'Flying Bullets' squadron in 2024?
A Bhawana Kanth B Mohana Singh C Avani Chaturvedi D Shivangi Singh Show answer Hide answer Correct answer: (B) Mohana Singh
Q98 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) Where was the Fifth Global Standards Symposium (GSS-24) held?
A Bengaluru B Chennai C New Delhi D Mumbai Show answer Hide answer Correct answer: (C) New Delhi
Q99 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) _______ was awarded the Green Energy Champion Award for 2023-24 at a meeting hosted by the Indian Wind Power Association in Coimbatore on 18 August 2024.
A Uttar Pradesh B Andhra Pradesh C Gujarat D Kerala Show answer Hide answer Correct answer: (B) Andhra Pradesh
Q100 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) Which of the following teams was the winner of 2 nd edition of Women's Premier League?
A Royal Challengers Bangalore (Bengaluru) B UP Warriorz C Delhi Capitals D Mumbai Indians Show answer Hide answer Correct answer: (A) Royal Challengers Bangalore (Bengaluru)