Q1 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) Which Indian personality played the female protagonist in the movie Sister Midnight , showcased at the Cannes Film Festival in 2024?
A Radhika Apte B Kriti Sanon C Aditi Rao Hydari D Taapsee Pannu Show answer Hide answer Correct answer: (A) Radhika Apte
Q2 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) Which natural disaster triggered storms, flash floods, and landslips in the northeastern states of India in 2024?
A Cyclone Remal B Cyclone Yaas C Cyclone Amphan D Cyclone Fani Show answer Hide answer Correct answer: (A) Cyclone Remal
Q3 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) Who was appointed as the Director General of Sashastra Seema Bal (SSB) in September 2024?
A Kuldiep Singh B Amrit Mohan Prasad C Subodh Kumar Jaiswal D Rakesh Asthana Show answer Hide answer Correct answer: (B) Amrit Mohan Prasad
Q4 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) Who was appointed as the Director General of the Narcotics Control Bureau on 17 September 2024?
A Anurag Garg B Sanjay Arora C Samant Goel D Rakesh Asthana Show answer Hide answer Correct answer: (A) Anurag Garg
Q5 RRB ALP CBT-1, 25 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) The Jivitputrika festival, which was in the news for an incident in September 2024, is primarily celebrated in which of the following states?
A West Bengal B Odisha C Bihar D Gujarat Show answer Hide answer Correct answer: (C) Bihar
Q6 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) In which month was the Guru Kelucharan Mohapatra Awards 2024 organised by the Srjan-Guru Kelucharan Mohapatra Odissi Nrityabasa?
A October B September C August D July Show answer Hide answer Correct answer: (B) September
Q7 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) _____ has been honoured as an International Anti-Corruption Champion by the US government for the year 2023.
A Nikhil Dey B Medha Patkar C Anna Hazare D Aruna Roy Show answer Hide answer Correct answer: (A) Nikhil Dey
Q8 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) Khelo India Para games (2023) were held in _______________.
A Dispur B Ahmedabad C Patna D New Delhi Show answer Hide answer Correct answer: (D) New Delhi
Q9 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) In 2023, 'Garba' was declared as an intangible cultural heritage by UNESCO. Which of the following states is Garba from?
A Assam B Kerala C West Bengal D Gujarat Show answer Hide answer Correct answer: (D) Gujarat
Q10 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) In 2024, which company entered into a Memorandum of Understanding (MoU) with iCreate to promote AI startups in India?
A Infosys B Meta C Google D Microsoft Show answer Hide answer Correct answer: (D) Microsoft
Q11 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) Which of the following Indian states hosted the 2023 Hornbill Music Festival?
A Kerala B Nagaland C Odisha D Gujarat Show answer Hide answer Correct answer: (B) Nagaland
Q12 RRB ALP CBT-1, 26 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) In June 2024, which of the following Indian cities was officially recognised as World Craft City by the World Crafts Council?
A Kolkata B Srinagar C New Delhi D Bhopal Show answer Hide answer Correct answer: (B) Srinagar
Q13 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) As of 2024, how many members are there in the steering committee of the GlobE Network, in which India has been elected as a member, as announced by the Central Bureau of Investigation (CBI)?
A 20 B 15 C 12 D 10 Show answer Hide answer Q14 RRB ALP CBT-1, 27 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) Who among the following was appointed as Minister of Health and Family Welfare in June 2024?
A Sarbananda Sonowal B Shivraj Singh Chouhan C Jagat Prakash Nadda D Manohar Lal Show answer Hide answer Correct answer: (C) Jagat Prakash Nadda
Q15 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) Which of the following teams was the winner of the 17 th Edition of Indian Premier league in 2024?
A Kolkata Knightriders B Mumbai Indians C Delhi Capitals D Gujarat Titans Show answer Hide answer Correct answer: (A) Kolkata Knightriders
Q16 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) On which date did India and the USA sign their first-ever Cultural Property Agreement (CPA)?
A 20 June 2024 B 10 August 2024 C 26 July 2024 D 15 May 2024 Show answer Hide answer Correct answer: (C) 26 July 2024
Q17 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) When did the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) organise the Startup India Innovation Week 2024?
A 12 January 2024 to 20 January 2024 B 11 January 2024 to 19 January 2024 C 13 January 2024 to 21 January 2024 D 10 January 2024 to 18 January 2024 Show answer Hide answer Correct answer: (D) 10 January 2024 to 18 January 2024
Q18 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) Who among the following were the co-flag bearers for India in the closing ceremony of Paris Olympics 2024?
A Manu Bhaker and Neeraj Chopra B Swapnil Kusale and Aman Sehrawat C Neeraj Chopra and PR Sreejesh D Manu Bhaker and PR Sreejesh Show answer Hide answer Correct answer: (D) Manu Bhaker and PR Sreejesh
Q19 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) As per Women, Business and the Law 2024 (WBL2024), India scores ____ out of 100.0.
A 71.4 B 74.4 C 70.4 D 75.4 Show answer Hide answer Q20 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) For how many days will the Ashtalakshmi Mahotsav be celebrated in December 2024?
A Four days B One day C Two days D Three days Show answer Hide answer Correct answer: (D) Three days
Q21 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 2 (12:30 PM) Who became the first woman fighter pilot to join the elite 18 'Flying Bullets' squadron in 2024?
A Bhawana Kanth B Mohana Singh C Avani Chaturvedi D Shivangi Singh Show answer Hide answer Correct answer: (B) Mohana Singh
Q22 RRB ALP CBT-1, 28 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) In 2024, Air Marshal Tejinder Singh was appointed as the ________ at the Air Headquarters (Vayu Bhawan).
A Chief of Defence Staff B Chief of the Air Staff C Air Officer Commanding-in-Chief D Deputy Chief of the Air Staff Show answer Hide answer Correct answer: (D) Deputy Chief of the Air Staff
Q23 RRB ALP CBT-1, 29 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) What is the title of Parimal Nathwani's book, which was presented to PM Modi in 2024?
A The Kingdom of Lions B The Pride of Gujarat C Call of the Gir D Asiatic Lions: A Conservation Story Show answer Hide answer Correct answer: (C) Call of the Gir
Q24 RRB ALP CBT-1, 29 Nov 2024, Shift 1 (9:00 AM) What organisation is hosting the six-day international festival on Indian dance from 16 October 2024 in Delhi?
A Kalakshetra Foundation B Indian Council for Cultural Relations C Sangeet Natak Akademi D Kathak Kendra Show answer Hide answer Correct answer: (C) Sangeet Natak Akademi
Q25 RRB ALP CBT-1, 29 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) For which book did Gaurav Pandey win the Sahitya Akademi Yuva Puraskar in 2024?
A Smritiyon Ke Beech Ghiri Hai Prithvi B Jeevan Ka Rang C Kavya Ka Prakash D Manzil Ki Talaash Show answer Hide answer Correct answer: (A) Smritiyon Ke Beech Ghiri Hai Prithvi
Q26 RRB ALP CBT-1, 29 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) Where were the indigenously developed Param Rudra Supercomputers deployed, in September 2024?
A Mumbai, Bengaluru and Kolkata B Pune, Delhi and Kolkata C Bengaluru, Delhi and Mumbai D Pune, Bengaluru and Kolkata Show answer Hide answer Correct answer: (B) Pune, Delhi and Kolkata
Q27 RRB ALP CBT-1, 29 Nov 2024, Shift 3 (4:30 PM) Who among the following won the Purple cap in the 17 th Edition of Indian Premier League in 2024?
A T Natarajan B Jasprit Bumrah C Kuldeep Yadav D Harshal Patel Show answer Hide answer Correct answer: (D) Harshal Patel
Q28 RRB ALP CBT-1, 17 Feb 2026, Shift 1 (9:00 AM) Which of the following cities hosted World Para Athletics Championships 2025?
A Mumbai B New Delhi C Jaipur D Bengaluru Show answer Hide answer Correct answer: (B) New Delhi
Q29 RRB ALP CBT-1, 17 Feb 2026, Shift 3 (4:00 PM) Exercise Varuna 2025 was conducted between India and which country? भारत और किस देश के बीच अभ्यास वरुण 2025 आयोजित किया गया था ?
A Japan B Russia C USA D France Show answer Hide answer Correct answer: (D) France
Q30 RRB ALP CBT-1, 13 Feb 2026, Shift 1 (9:00 AM) Which of the following Indian states became the third to achieve full functional literacy under the ULLAS - Nav Bharat Saaksharta Karyakram (New India Literacy Programme) in June 2025? जून 2025 में निम्नलिखित में से कौन - सा भारतीय राज्य , उल्लास (ULLAS) - नव भारत साक्षरता कार्यक्रम ( न्यू इंडिया लिटरेसी प्रोग्राम ) के अंतर्गत पूर्ण कार्यात्मक साक्षरता प्राप्त करने वाला तीसरा राज्य बन गया ?
A Gujarat B Tripura C Assam D Kerala Show answer Hide answer Correct answer: (B) Tripura