Q1 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Who among the following was appointed as the Union Minister of Panchayati Raj in June 2024?
A Rajiv Ranjan Singh B Piyush Goyal C Shivraj Singh Chouhan D Jagat Prakash Nadda Show answer Hide answer Correct answer: (A) Rajiv Ranjan Singh
Q2 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Chiang Mai city, the most polluted city in the world as of March 2024, is located in which country?
A Japan B Thailand C Vietnam D China Show answer Hide answer Correct answer: (B) Thailand
Q3 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Who made history by becoming the oldest Indian to swim across the English Channel in August 2024?
A Suyash Jadhav B Virdhawal Khade C Srihari Nataraj D Siddhartha Agarwal Show answer Hide answer Correct answer: (D) Siddhartha Agarwal
Q4 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) Who launched ‘Create in India Challenge-Season One’ in New Delhi on 22 August 2024, the run-up to the World Audio Visual and Entertainment Summit?
A Nitin Gadkari B Amit Shah C Narendra Modi D Ashwini Vaishnaw Show answer Hide answer Correct answer: (D) Ashwini Vaishnaw
Q5 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) In which year was 'Indian Culture: A Compendium of Indian History, Culture and Heritage' published?
A 2023 B 2020 C 2021 D 2022 Show answer Hide answer Q6 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) What was the venue of G20 Agriculture Ministerial Meeting in 2024?
A Cuiaba, Brazil B Paris, France C Ottawa, Canada D Brussels, Belgium Show answer Hide answer Correct answer: (A) Cuiaba, Brazil
Q7 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) Which city of India organised the World Sustainable Development Summit 2024?
A Jaipur B Mumbai C New Delhi D Hyderabad Show answer Hide answer Correct answer: (C) New Delhi
Q8 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) What was the venue of the North Atlantic treaty Organization (NATO) Summit in July 2024?
A New York, United States B London, England C Washington, D.C., United States D Paris, France Show answer Hide answer Correct answer: (C) Washington, D.C., United States
Q9 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) ₹3300 were divided among P, Q and R, such that 4 times of P = 7 times of Q = 2 times of R. Find the share of R.
A ₹2024 B ₹2028 C ₹2046 D ₹1848 Show answer Hide answer Correct answer: (D) ₹1848
Q10 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) What was the venue of the 13th Ministerial Conference of the World Trade Organization in 2024?
A Abu Dhabi, United Arab Emirates B New Delhi, India C London, England D Paris, France Show answer Hide answer Correct answer: (A) Abu Dhabi, United Arab Emirates
Q11 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) With respect to Quad Leaders' Summit, which of the following statements is/are correct?
1) The Quad Leaders’ Summit was held in Wilmington (US) in 2024.
2) The year 2024 marks 22 years since the formation of the grouping.
3) India will host the 2025 Quad Leaders Summit.
A 1 and 3 only B 1 only C 2 and 3 only D 1 and 2 only Show answer Hide answer Correct answer: (A) 1 and 3 only
Q12 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) Students and professors of which IIT have developed an innovative fire rescue drone in June 2024?
A IIT Delhi B IIT Mandi C IIT Madras D IIT Dharwad Show answer Hide answer Correct answer: (D) IIT Dharwad
Q13 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) Which Indian cricketer was appointed as the brand ambassador for MotoGP in India in July 2024?
A Jasprit Bumrah B Virat Kohli C Shikhar Dhawan D Rohit Sharma Show answer Hide answer Correct answer: (C) Shikhar Dhawan
Q14 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Where was the Swachh Vayu Diwas celebrated in India to combat air pollution in 2024?
A Indore B Jaipur C Bhopal D Chandigarh Show answer Hide answer Correct answer: (B) Jaipur
Q15 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) What was the venue of the 23rd meeting of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) in 2024?
A New Delhi, India B Sanghai, China C Islamabad, Pakistan D Dhaka, Bangladesh Show answer Hide answer Correct answer: (C) Islamabad, Pakistan
Q16 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) How many seats did the Bhartiya Janata Party win in the Jammu & Kashmir assembly elections held in 2024?
A 29 B 39 C 19 D 49 Show answer Hide answer Q17 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) Which of the following released the fourth edition of SDG India Index 2023-24?
A National Institute for Transforming India B National Commission for Women C National Commission of Backward Classes D National Crime Record Bureau Show answer Hide answer Correct answer: (A) National Institute for Transforming India
Q18 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) As of 30 September 2024, how many Jan Aushadhi Kendras have been established by the Government of India across the country?
A 13,822 B 14,822 C 12,822 D 11,822 Show answer Hide answer Correct answer: (A) 13,822
Q19 RRB JE CBT-1, 25 Feb 2026, Shift 3 (4:30 PM) 'Utkal Diwas', which was celebrated on 1st April 2025, marks the anniversary of the
statehood of __________.
A Chhattisgarh B Uttarakhand C Telangana D Odisha Show answer Hide answer Correct answer: (D) Odisha
Q20 RRB JE CBT-1, 25 Feb 2026, Shift 3 (4:30 PM) Which region is the Sarhul festival, orgainsed on 1st April 2025, particularly significant
in?
A The southern states of India B The Himalayan region C The Chhotanagpur region and Jharkhand D The coastal regions of India Show answer Hide answer Correct answer: (C) The Chhotanagpur region and Jharkhand
Q21 RRB JE CBT-1, 25 Feb 2026, Shift 3 (4:30 PM) India commemorated the _________birth anniversary of Rabindranath Tagore on May 7,
2025.
A 164th B 166th C 160th D 162nd Show answer Hide answer Correct answer: (A) 164th
Q22 RRB JE CBT-1, 20 Feb 2026, Shift 3 (4:30 PM) What is the theme of the STREE Summit 2025, as inferred from its description?
A "Empowering Women, Empowering Society" B "She Triumphs Through Respect, Equality, and Empowerment" C "Gender Equality: A Path to Progress" D "Women's Rights are Human Rights" Show answer Hide answer Correct answer: (B) "She Triumphs Through Respect, Equality, and Empowerment"
Q23 RRB JE CBT-1, 20 Feb 2026, Shift 2 (12:45 PM) Which Indian actor has been officially named as 'Fit India Icon' by Union Sports Minister
Mansukh Mandaviya in March 2025?
A Shahid Kapoor B Ayushmann Khurrana C Hrithik Roshan D Allu Arjun Show answer Hide answer Correct answer: (B) Ayushmann Khurrana
Q24 RRB JE CBT-1, 20 Feb 2026, Shift 2 (12:45 PM) Which of the following days was observed on 21st May 2025?
A National Human Rights Day B National Voters Day C National Anti-terrorism day D Indian Navy Day Show answer Hide answer Correct answer: (C) National Anti-terrorism day
Q25 RRB JE CBT-1, 20 Feb 2026, Shift 2 (12:45 PM) Which company developed India's first indigenous surgical robotic system that recently
performed two world-first robotic cardiac telesurgeries with an ultra-low latency of just
35–40 milliseconds?
A Intuitive Surgical India B Medtronic India C SS Innovations D Siemens Healthineers India Show answer Hide answer Correct answer: (C) SS Innovations
Q26 RRB JE CBT-1, 19 Feb 2026, Shift 3 (4:30 PM) In April 2025, which two Indian cricketers were featured in the Wisden 2025 honours
list?
A Ravichandran Ashwin and Jemimah Rodrigues B Ravindra Jadeja and Harmanpreet Kaur C Rohit Sharma and Renuka Thakur D Jasprit Bumrah and Smriti Mandhana Show answer Hide answer Correct answer: (D) Jasprit Bumrah and Smriti Mandhana
Q27 RRB JE CBT-1, 19 Feb 2026, Shift 2 (12:45 PM) Who is the Chairperson of the Hyderabad City Security Council (HCSC) supporting the
STREE Summit 2025?
A Geeta Goti B CV Anand C C Shekar Reddy D Joshna Chinappa Show answer Hide answer Correct answer: (B) CV Anand
Q28 RRB JE CBT-1, 19 Feb 2026, Shift 1 (9:00 AM) Who is the author of the book 'Leo: The Untold Story of Chennai Super Kings', which
was launched in March 2025?
A P.S. Raman B Aniruddha Srikanth C K. Chandrashekharan D Ravichandran Ashwin Show answer Hide answer Correct answer: (A) P.S. Raman
Q29 RRB JE CBT-1, 19 Feb 2026, Shift 1 (9:00 AM) Which Indian filmmaker was inducted as a registered member of the European Film
Academy in 2025?
A Neeraj Ghaywan B Pan Nalin C Kiran Rao D Sriram Raghavan Show answer Hide answer Correct answer: (B) Pan Nalin