Q1 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Fleming’s Left-Hand Rule is used to determine _________.
A the amount of current flowing through the conductor B the strength of the magnetic field C the direction of force on a current-carrying conductor D the magnitude of the force on a current-carrying conductor Show answer Hide answer Correct answer: (C) the direction of force on a current-carrying conductor
Q2 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) What is the term for the band of colours produced when light is dispersed?
A Absorption B Refraction C Spectrum D Reflection Show answer Hide answer Correct answer: (C) Spectrum
Q3 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) The chemical name for 'Plaster of Paris' is:
A calcium sulphate dihydrate B calcium chloride hexahydrate C calcium sulphate hemihydrate D calcium chloride semihydrate Show answer Hide answer Correct answer: (C) calcium sulphate hemihydrate
Q4 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) When hydrogen gas is passed through heated black copper (II) oxide, it:
A reduces to form bluish copper solution B oxidises to form bluish copper solution C oxidises to form brownish copper metal D reduces to form brownish copper metal Show answer Hide answer Correct answer: (D) reduces to form brownish copper metal
Q5 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Which of the following is a safety device used to prevent excessive current from flowing in electrical circuits?
A Capacitor B Resistor C Fuse D Transformer Show answer Hide answer Q6 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) When sodium sulphate solution is added to barium chloride solution, precipitate of _______ is formed.
A barium sulphate B sodium chloride C sodium hydrogen sulphate D barium hydrogen sulphate Show answer Hide answer Correct answer: (A) barium sulphate
Q7 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) An unsaturated carbohydrate that has a double bond is:
A C₃H₄ B C₃H₆ C C₂H₂ D C₃H₈ Show answer Hide answer Q8 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Who was the scientist credited with the discovery of electromagnetic induction?
A Michael Faraday B Nikola Tesla C Isaac Newton D Thomas Edison Show answer Hide answer Correct answer: (A) Michael Faraday
Q9 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) An electric fan becomes warm if used continuously for longer time. This happens due to:
A the slow rotation of the fan B the fast rotation of the fan C heating effect of the current flowing through the fan D the high temperature during the summer Show answer Hide answer Correct answer: (C) heating effect of the current flowing through the fan
Q10 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) When washing soda is exposed to hot atmosphere for a long time, it:
A gains water molecules and dissolves in them B gains heat from the Sun and becomes dry C loses water molecules and becomes powdery D loses water molecules but remains in crystal form Show answer Hide answer Correct answer: (C) loses water molecules and becomes powdery
Q11 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) In a displacement reaction, if a more reactive metal displaces a less reactive metal from its salt solution, what is the result?
A The less reactive metal is displaced and the more reactive metal becomes a part of the compound B The less reactive metal is displaced and solidifies C The more reactive metal remains unchanged D Formation of an insoluble salt Show answer Hide answer Correct answer: (D) Formation of an insoluble salt
Explanation
Official answer key: (4) Formation of an insoluble salt
Correct answer should be (1). In a displacement reaction the more reactive metal displaces the less reactive metal from its salt solution and itself forms the compound (e.g. Fe + CuSO₄ → FeSO₄ + Cu). Forming an insoluble salt is not the result of a displacement reaction.
Scoring follows the official key.
Q12 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Which of the following is NOT true about fragmentation?
A It requires the organism to be multicellular. B Each fragment can grow into a complete individual. C It involves breaking of the organism into parts. D It is a form of sexual reproduction. Show answer Hide answer Correct answer: (D) It is a form of sexual reproduction.
Q13 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Which of the following is an example of exothermic combination reaction?
A Respiration B Ammonium chloride dissolved in water C Photosynthesis D Quick lime dissolved in water Show answer Hide answer Correct answer: (D) Quick lime dissolved in water
Q14 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) A rose plant with white flowers was planted in soil by stem cutting without any grafting. The new plant produced similar white flowers. What does it indicate?
A White flowers look good so gardeners plant such roses. B White flowers are the only type of variety available in rose. C Stem cutting is a type of sexual reproduction, so there was no variation. D Stem cutting is a type of asexual reproduction, so there was no variation. Show answer Hide answer Correct answer: (D) Stem cutting is a type of asexual reproduction, so there was no variation.
Q15 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) What happens when sodium hydroxide reacts with copper (II) sulfate solution?
A No reaction occurs. B Sodium sulfate is formed. C Copper metal is deposited. D Copper(II) hydroxide precipitates. Show answer Hide answer Correct answer: (D) Copper(II) hydroxide precipitates.
Q16 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) What type of image does a concave lens form when an object is placed at infinity?
A Real, inverted and same size B Virtual, erect and point sized C Virtual, erect and larger D Real, erect and point sized Show answer Hide answer Correct answer: (B) Virtual, erect and point sized
Q17 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Which of the following is the female germ cell in plants?
A Cells outside the ovule B Cells in the centre of ovule C Egg cell D Cell opposite to egg cell in an ovule Show answer Hide answer Correct answer: (C) Egg cell
Q18 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) An object is placed at 30 cm from a convex mirror with a focal length of 15 cm. Calculate the image distance (v) using the mirror formula.
A 15 cm B −15 cm C 10 cm D −10 cm Show answer Hide answer Correct answer: (C) 10 cm
Q19 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Neutralisation reaction is a type of:
A combination reaction B decomposition reaction C displacement reaction D double displacement reaction Show answer Hide answer Correct answer: (D) double displacement reaction
Q20 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) An electric refrigerator rated 400 W operates 8 hours/day. What is the cost of the energy to operate it for 30 days at ₹3.00 per kW h?
A ₹400 B ₹36 C ₹288 D ₹9.6 Show answer Hide answer Q21 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Which of the following bacterial infections is considered a sexually transmitted disease (STD)?
A Gonorrhoea B Typhoid C Pneumonia D Tuberculosis Show answer Hide answer Correct answer: (A) Gonorrhoea
Q22 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) Which of the following devices operates based on the heating effect of electric current?
A Transformer B Generator C Electric iron D Electric motor Show answer Hide answer Correct answer: (C) Electric iron
Q23 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) Mahatma Gandhi started his famous 'Salt march' accompanied by _________ of his trusted volunteers.
A 51 B 94 C 39 D 78 Show answer Hide answer Q24 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) Which reactants are used to prepare bleaching powder?
A Lime and sulphuric acid B Calcium hydroxide and hydrochloric acid C Chlorine gas and dry calcium hydroxide D Chlorine and water Show answer Hide answer Correct answer: (C) Chlorine gas and dry calcium hydroxide
Q25 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) Which process ensures half the amount of DNA in reproductive cells as compared to non-reproductive cells?
A Amitosis B Meiosis C Cytokinesis D Mitosis Show answer Hide answer Correct answer: (B) Meiosis
Q26 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) The product of the reaction between ethanol and acetic acid is:
A acetate B ester C methanol D ethanal Show answer Hide answer Correct answer: (B) ester
Q27 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) Baking soda, commonly used in households, is also known by its chemical name:
A calcium carbonate B sodium carbonate C sodium bicarbonate D magnesium hydroxide Show answer Hide answer Correct answer: (C) sodium bicarbonate
Q28 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) When a solution contains an equal number of H⁺ and OH⁻ ions, then the pH of the solution is:
A pH > 12 B pH < 3 C pH > 3 but < 5 D pH = 7 Show answer Hide answer Correct answer: (D) pH = 7
Q29 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) Which of the following is an example of regeneration in plants?
A Budding in hydra B Binary fission in bacteria C Reproduction in humans D Growth of a new plant from a cutting Show answer Hide answer Correct answer: (D) Growth of a new plant from a cutting
Q30 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) People having acidity problems are treated with antacids that contain which of the following?
A Lime water B Milk of magnesia C Hydrochloric acid D Quick lime Show answer Hide answer Correct answer: (B) Milk of magnesia
Q31 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) When sodium carbonate (Na₂CO₃) is dissolved in water, the resulting solution becomes:
A highly reactive with sodium chloride B acidic C basic D neutral Show answer Hide answer Correct answer: (C) basic
Q32 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) A concave mirror can form a real, inverted and magnified image when the object is placed ____________.
A at the pole B between the pole and the focus C beyond the centre of curvature D between the focus and the centre of curvature Show answer Hide answer Correct answer: (D) between the focus and the centre of curvature
Q33 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) Which of the following metals will displace copper from copper sulfate solution?
A Platinum B Silver C Iron D Gold Show answer Hide answer Q34 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) What is the resistivity (ρ) of a material?
A The product of voltage and current B The amount of current a material can carry C The same as its resistance D A measure of how strongly a material opposes the flow of electric current Show answer Hide answer Correct answer: (D) A measure of how strongly a material opposes the flow of electric current
Q35 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) What is the general form of a combination reaction?
A A → B + C B A + B → AB C AB + CD → AC + BD D AB → A + B Show answer Hide answer Correct answer: (B) A + B → AB
Q36 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) The sirens of three companies sound together initially and then continue to sound at intervals of 12 minutes, 16 minutes, and 20 minutes, respectively. Over a period of 16 hours and 12 minutes from the time they first sound together, how many times will they sound simultaneously?
A 4 times B 3 times C 6 times D 5 times Show answer Hide answer Correct answer: (D) 5 times
Q37 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) Which of the following modes of asexual reproduction is used by unicellular organisms exclusively?
A Regeneration B Binary fission C Fragmentation D Sporulation Show answer Hide answer Correct answer: (B) Binary fission
Q38 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) Why do stars appear to twinkle when viewed from the Earth?
A Refraction in the Earth’s atmosphere B Diffraction by clouds C Reflection in the atmosphere D Scattering by particles Show answer Hide answer Correct answer: (A) Refraction in the Earth’s atmosphere
Q39 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) Which synthetic chemicals are responsible for the depletion of ozone in the atmosphere?
A Chlorofluorocarbons (CFCs) B Methane C Carbon dioxide D Nitrogen oxides Show answer Hide answer Correct answer: (A) Chlorofluorocarbons (CFCs)
Q40 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) In the reaction CuO+H₂→Cu+H₂O, the substance reduced is:
A CuO B H₂O C H₂ D Cu Show answer Hide answer Q41 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) When lead nitrate is heated, it decomposes to form lead monoxide (PbO), nitrogen dioxide (NO₂), and oxygen (O₂). The brown gas seen during the reaction is:
A nitrogen dioxide (NO₂) B lead monoxide (PbO) C oxygen (O₂) D nitric oxide (NO) Show answer Hide answer Correct answer: (A) nitrogen dioxide (NO₂)
Q42 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) What happens to the resistance of most conductors as their temperature increases?
A It increases. B It remains the same. C It decreases. D It becomes zero. Show answer Hide answer Correct answer: (A) It increases.
Q43 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) Which of the following reactions is an example of a precipitation reaction?
A CaCO₃ → CaO + CO₂ B HCl + NaOH → NaCl + H₂O C 2H₂ + O₂ → 2H₂O D NaCl + AgNO₃ → NaNO₃ + AgCl Show answer Hide answer Correct answer: (D) NaCl + AgNO₃ → NaNO₃ + AgCl
Q44 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) What is the reason for CFC free refrigerators being manufactured for use throughout the world?
A CFC is a synthetic chemical which depletes the ozone layer. B CFC is cheap for use in refrigerators. C CFC is tough to handle for the refrigeration industry. D CFC makes refrigeration a tough process. Show answer Hide answer Correct answer: (A) CFC is a synthetic chemical which depletes the ozone layer.
Q45 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) What would happen to dead plants and animals if decomposers were absent from an ecosystem?
A They would be eaten by consumers. B They would quickly turn into soil. C They would persist, and the natural replenishment of soil would be hindered. D They would become producers. Show answer Hide answer Correct answer: (C) They would persist, and the natural replenishment of soil would be hindered.
Q46 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) Which of the following represents a combination reaction?
A CaO + H₂O → Ca(OH)₂ B CaCO₃ → CaO + CO₂ C 2KClO₃ → 2KCl + 3O₂ D NaCl + AgNO₃ → AgCl + NaNO₃ Show answer Hide answer Correct answer: (A) CaO + H₂O → Ca(OH)₂
Q47 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) Why do iron filings arrange themselves in a pattern around a bar magnet?
A Because they are heavy B Due to gravitational force C Because of the magnetic field D Due to electric charge Show answer Hide answer Correct answer: (C) Because of the magnetic field
Q48 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) If a substance has a pH of 11, which of the following statements is true?
A It is neutral and does not change the litmus colour. B It is basic and can turn red litmus paper blue. C It is acidic and can turn blue litmus paper red. D It is acidic and does not change the colour of the litmus paper. Show answer Hide answer Correct answer: (B) It is basic and can turn red litmus paper blue.
Q49 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) In which direction does the force act on a conductor placed in a magnetic field in an electric motor?
A Opposite to the magnetic field B In the direction of the current C Along the magnetic field D Perpendicular to both the current and magnetic field Show answer Hide answer Correct answer: (D) Perpendicular to both the current and magnetic field
Q50 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) The potential difference versus current plot for a conducting wire is a straight line. The slope of this line gives us the:
A current flowing through the wire B resistance of the wire C voltage across the wire D number of electrons in the wire Show answer Hide answer Correct answer: (B) resistance of the wire