Q51 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) If three resistors of 6 Ω, 3 Ω and 2 Ω are connected in parallel, the total equivalent resistance is ________.
A 11 Ω B 0.5 Ω C 2 Ω D 1 Ω Show answer Hide answer Q52 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) According to experimental results, when does the magnitude of the force on a current-carrying conductor in a magnetic field become the highest?
A When the current is perpendicular to the magnetic field B When the current is opposite to the magnetic field C When the current is parallel to the magnetic field D When the current flows at any angle to the magnetic field Show answer Hide answer Correct answer: (A) When the current is perpendicular to the magnetic field
Q53 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) Which of the following will cause the greatest increase in power dissipation for a given resistor?
A Doubling the voltage across the resistor B Doubling the resistance C Halving the current through the resistor D Halving the resistance Show answer Hide answer Correct answer: (A) Doubling the voltage across the resistor
Q54 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) A solution has a pH of 12. Which ion concentration is higher in this solution?
A Both H⁺and OH⁻ are equal B More number S²⁻ ions and more Cl⁻¹ C Only OH⁻ D Only H⁺ Show answer Hide answer Correct answer: (C) Only OH⁻
Q55 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) Fleming's Right-Hand Rule is applicable in the case of _________.
A electric motors B electric generators C electric kettles D fuse wires Show answer Hide answer Correct answer: (B) electric generators
Q56 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) Why is monitoring pH crucial for understanding the impacts of acid rain on soil and water ecosystems?
A Acid rain only makes the water taste sour. B Acid rain does not affect soil and water ecosystems. C Acid rain decreases the pH, harming aquatic life and soil nutrient availability. D Acid rain increases the pH of soil and water bodies. Show answer Hide answer Correct answer: (C) Acid rain decreases the pH, harming aquatic life and soil nutrient availability.
Q57 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) Which ion is responsible for the acidic properties of acids?
A Na⁺ B H⁺ C OH⁻ D Cl⁻ Show answer Hide answer Q58 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) When two elements react to form a compound, it can be classified as:
A displacement B double displacement C decomposition D combination Show answer Hide answer Correct answer: (D) combination
Q59 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) In a certain code language,
‘fan light door’ is coded as ‘dy ph mt’,
‘door window mat’ is coded as ‘lp ph st’,
‘mat fan glass’ is coded as ‘st bq dy’.
What is the code for 'fan' in that language? (Note: All the codes are two-letter coded only.)
A mt B bq C ph D dy Show answer Hide answer Q60 RRB JE CBT-1, 18 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) What role do green plants and certain bacteria play in an ecosystem?
A Producers B Consumers C Parasites D Decomposers Show answer Hide answer Correct answer: (A) Producers
Q61 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) A tube like structure grows down from the pollen grain to the style and reaches the ovule. This pollen tube is responsible for:
A carrying oxygen to the female germ cell in the ovary B carrying nutrition to the female germ cell in the ovary C carrying the male germ cell to the female germ cell in the ovary D carrying carbon dioxide to the female germ cell in the ovary Show answer Hide answer Correct answer: (C) carrying the male germ cell to the female germ cell in the ovary
Q62 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) When an aqueous solution of potassium iodide reacts with lead nitrate, what type of product is formed?
A Sodium nitrate B Lead nitrate C Lead chloride D Lead iodide (precipitate) Show answer Hide answer Correct answer: (D) Lead iodide (precipitate)
Q63 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Oxidation of metals in the presence of acids or moisture is called:
A corrosion B neutralisation C rancidity D rusting Show answer Hide answer Correct answer: (A) corrosion
Q64 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) The measure of how much a material resists the flow of charges is known as:
A resistivity B potential difference C current D power generated Show answer Hide answer Correct answer: (A) resistivity
Q65 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) What happens when zinc (Zn) reacts with hydrochloric acid (HCl)?
A Both Zinc and Hydrogen are oxidised. B Zinc is reduced. C Zinc is oxidised. D Hydrogen is oxidised. Show answer Hide answer Correct answer: (C) Zinc is oxidised.
Q66 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Which of the following factors is primarily responsible for survival of species?
A Temperature B Niche C Variations D Mutation Show answer Hide answer Correct answer: (C) Variations
Q67 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Which of the following materials will have the least resistance at room temperature?
A Iron B Aluminum C Nichrome D Copper Show answer Hide answer Correct answer: (D) Copper
Q68 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Rose flower pollen has reached Sunflower stigma through pollination. The pollen will be rejected by the stigma because:
A pollen has nothing to do with stigma B stigma has nothing to do with pollen C pollen was not of sunflower D pollen was of rose flower Show answer Hide answer Correct answer: (C) pollen was not of sunflower
Q69 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) The solution of the system of the given linear equations is:
2x + 3y − z = 5, x − 2y + 4z = −2, 3x + y + 2z = 7
A x = −44/7, y = 27/7, z = −4 B x = −44/7, y = −27/7, z = 4 C x = 44/7, y = −27/7, z = −4 D x = 44/7, y = −27/7, z = −8 Show answer Hide answer Correct answer: (C) x = 44/7, y = −27/7, z = −4
Q70 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Which of the following is an example of a decomposition reaction that occurs due to the application of electric current?
A Heating calcium carbonate B Decomposition of potassium permanganate by heat C Decomposition of sodium bicarbonate by heat D Electrolysis of water Show answer Hide answer Correct answer: (D) Electrolysis of water
Q71 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Which of the following options is INCORRECT with relation to the given statement? The magnetic field lines of a bar magnet may be drawn using:
A iron filings B a magnetic compass C wood particles D another bar magnet Show answer Hide answer Correct answer: (C) wood particles
Q72 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) What is the unit of electric power commonly used to measure household energy consumption?
A Kilowatt-hours B Amperes C Joules D Watts Show answer Hide answer Correct answer: (A) Kilowatt-hours
Q73 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) If the resistance of a conductor is doubled while the current remains the same, how will the heat produced per unit time change?
A It will be halved. B It will remain the same. C It will quadruple. D It will double. Show answer Hide answer Correct answer: (D) It will double.
Q74 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Where does the image form when an object is positioned at the centre of curvature of a concave mirror?
A At the centre of curvature B At the pole C At infinity D At the focal point Show answer Hide answer Correct answer: (A) At the centre of curvature
Q75 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) What is the role of chlorine gas in the preparation of bleaching powder?
A It reacts with dry slaked lime to form bleaching powder. B It reacts with water to produce hydrogen peroxide. C It is used as a catalyst for the reaction. D It is used to neutralise calcium hydroxide. Show answer Hide answer Correct answer: (A) It reacts with dry slaked lime to form bleaching powder.
Q76 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) The pH of acid rain is:
A more than 7 B more than 5.6 but less than 7 C less than 5.6 D equal to 7 Show answer Hide answer Correct answer: (C) less than 5.6
Q77 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) As the concentration of hydronium ions increases, the pH value _______.
A increases B decreases C decreases and then increases D remains the same Show answer Hide answer Correct answer: (B) decreases
Q78 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Which part of the Bryophyllum plant develops new plants via vegetative propagation?
A Roots B Leaves C Flowers D Stems Show answer Hide answer Correct answer: (B) Leaves
Q79 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) Which of the following is true about asexual reproduction?
A It results in offspring genetically identical to the parent. B It requires complex reproductive organs. C It requires fertilisation. D It involves two parent organisms. Show answer Hide answer Correct answer: (A) It results in offspring genetically identical to the parent.
Q80 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) What are the number of chromosomes in a human male germ cell?
A 46 pairs of Chromosomes B 23 pairs of Chromosomes C 23 Chromosomes D 46 Chromosomes Show answer Hide answer Correct answer: (C) 23 Chromosomes
Q81 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) Which of the following statements about AIDS is FALSE?
A AIDS is caused by the HIV virus. B AIDS can be transmitted through mosquito bites. C AIDS can be prevented by practising safe sex. D AIDS affects the immune system of the body. Show answer Hide answer Correct answer: (B) AIDS can be transmitted through mosquito bites.
Q82 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) Which of the following statements best describes what happens in a double displacement reaction?
A Electrons are transferred between atoms. B Ions in two compounds switch places to form two new compounds. C Two elements combine to form a compound. D A compound breaks down into simpler substances. Show answer Hide answer Correct answer: (B) Ions in two compounds switch places to form two new compounds.
Q83 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) The special reproductive structures in fungi like Rhizopus, which germinate to form new individuals, are called:
A Spores B Anthers C Gemmules D Pollens Show answer Hide answer Correct answer: (A) Spores
Q84 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) When the pH of rainwater falls below 5.6, it is commonly referred to as:
A acid rain B alkaline rain C hard water D mineral rain Show answer Hide answer Correct answer: (A) acid rain
Q85 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) The magnetic field lines of a bar magnet may NOT be drawn using:
A another bar magnet B a magnetic compass C iron filings D wood particles Show answer Hide answer Correct answer: (D) wood particles
Q86 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) Which of the following statements is correct regarding magnets?
A A magnet can have either north or south pole. B A magnet is a dipole with north and south poles. C A magnet produces magnetic as well as electric fields. D A magnet can attract an electron. Show answer Hide answer Correct answer: (B) A magnet is a dipole with north and south poles.
Q87 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) What is the result when sodium chloride and silver nitrate are mixed in a double displacement reaction?
A Formation of a salt B Formation of water C Formation of a precipitate D Formation of a gas Show answer Hide answer Correct answer: (C) Formation of a precipitate
Q88 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) Which electrical appliance helps preserve food by maintaining low temperatures?
A Microwave B Electric kettle C Refrigerator D Toaster Show answer Hide answer Correct answer: (C) Refrigerator
Q89 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) The solution of the system of linear equations is:
x + y + z = 6, 2x − y + 3z = 14, −x + 2y −z = −2
A x = −4/3, y = 4/3, z = 6 B x = 4/3, y = −4/3, z = 5 C x = 5/3, y = −5/3, z = 6 D x = −5/3, y = 5/3, z = −6 Show answer Hide answer Correct answer: (A) x = −4/3, y = 4/3, z = 6
Q90 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) For a concave mirror, where is the centre of curvature located relative to the mirror?
A In front of the mirror B Behind the mirror C At the mirror's focal point D At the mirror’s surface Show answer Hide answer Correct answer: (A) In front of the mirror
Q91 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) What is the molecular formula of washing soda?
A NaHCO₃ B Na₂CO₃·10H₂O C NaCl D Na₂CO₃ Show answer Hide answer Correct answer: (B) Na₂CO₃·10H₂O
Q92 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) If the object is placed beyond the center of curvature (C) in front of a concave mirror, the image formed will be ___________.
A virtual, upright and diminished B real, inverted and diminished C real, inverted and enlarged D virtual, upright and enlarged Show answer Hide answer Correct answer: (B) real, inverted and diminished
Q93 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) What is the pH of a solution containing significant concentrations of H⁺ ions?
A 7 B Greater than 7 C Less than 7 D Cannot be determined Show answer Hide answer Correct answer: (C) Less than 7
Q94 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) A double displacement reaction typically involves the exchange of:
A neutrons B protons C electrons D ions Show answer Hide answer Q95 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) If the resistance in a circuit is increased while the voltage remains constant, the current will __________.
A decrease B increase C double D remain constant Show answer Hide answer Correct answer: (A) decrease
Q96 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) Mendel studied traits such as flower colour and seed shape in pea plants. These traits are called as:
A visible characters B progeny units C dominant characteristics D genetic codes Show answer Hide answer Correct answer: (A) visible characters
Q97 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) An electric fan is connected to a 220 V generator. The current is 0.50 A. What is the power used by the fan?
A 110 Watt B 11 Watt C 440 Watt D 220 Watt Show answer Hide answer Correct answer: (A) 110 Watt
Q98 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) Samples of four metals A, B, C and D were taken and added to a solution individually. The results obtained have been listed as follows.
A can displace B from its solution
B can displace D from its solution
C can displace D from its solution
C can displace A from its solution
Which is the most reactive metal?
A C B B C D D A Show answer Hide answer Q99 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) The pattern of the magnetic field lines of a solenoid is similar to that of a:
A ring magnet B bar magnet C horseshoe magnet D button magnet Show answer Hide answer Correct answer: (B) bar magnet
Q100 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) Equipment such as geysers and air conditioners, compared to light bulbs and fans, require:
A less power B less voltage C higher voltage D higher power Show answer Hide answer Correct answer: (D) higher power