Q101 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) Seeds that are dispersed by animals often:
A have hooks or edible flesh B are very small and light weight C have wings or parachutes D can float easily in water Show answer Hide answer Correct answer: (A) have hooks or edible flesh
Q102 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) In the process of vegetative propagation, which part of the plant is used in grafting?
A Stem B Leaf C Seed D Root Show answer Hide answer Q103 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) Which of the following statements is true about the physical properties of compounds in a homologous series?
A They have identical melting and boiling points. B Their boiling points decrease as the number of carbon atoms increase. C They have a regular change in melting and boiling points. D Their physical properties do not change. Show answer Hide answer Correct answer: (C) They have a regular change in melting and boiling points.
Q104 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) What is formed when sodium sulfate reacts with barium chloride in a double displacement reaction?
A Sodium sulfate and barium chloride B Sodium chloride and barium hydroxide C Sodium chloride and barium sulfate D Sodium hydroxide and barium chloride Show answer Hide answer Correct answer: (C) Sodium chloride and barium sulfate
Q105 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) A piece of zinc is placed in three different solutions: lead nitrate, aluminium sulphate and silver nitrate. Which solution(s) will zinc be able to displace the metal from its solution?
A Lead nitrate and silver nitrate B Only silver nitrate C Aluminium sulphate and silver nitrate D Lead nitrate and aluminium sulphate Show answer Hide answer Correct answer: (A) Lead nitrate and silver nitrate
Q106 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) If an image is formed by a spherical mirror with a magnification of +1, which of the following statements is true?
A The image is real and equal in size to the object. B The image is virtual and half the size of the object. C The image is virtual and equal in size to the object. D The image is real and twice the size of the object. Show answer Hide answer Correct answer: (C) The image is virtual and equal in size to the object.
Q107 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) The first fundamental factor for evolution is:
A genetic variation B healthy offsprings C cell division for growth D competition among individuals Show answer Hide answer Correct answer: (A) genetic variation
Q108 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) In the reaction: Zn + CuSO₄ → ZnSO₄ + Cu, what happens to zinc?
A Zinc is reduced. B Zinc loses electrons. C Zinc is oxidised. D Zinc does not change. Show answer Hide answer Correct answer: (C) Zinc is oxidised.
Explanation
Official answer key: (3) Zinc is oxidised.
Option 2 (Zinc loses electrons) is also correct, because losing electrons is what oxidation means. Zn → Zn²⁺ + 2e⁻, so zinc is oxidised.
Scoring follows the official key.
Q109 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) What are the two versions of a gene controlling a trait called?
A Proteins B Chromosomes C Mutations D Alleles Show answer Hide answer Correct answer: (D) Alleles
Q110 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) Which of these is NOT a property of magnetic field lines?
A They travel from south to north inside the magnet. B They never intersect. C They are continuous closed loops. D They repel each other. Show answer Hide answer Correct answer: (D) They repel each other.
Q111 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) What is the role of the ovary in the process of fertilisation in plants?
A To produce the egg cell B To produce pollen C To store the male gametes D To provide nutrients to the pollen grains Show answer Hide answer Correct answer: (A) To produce the egg cell
Q112 RRB JE CBT-1, 17 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) Suppose a gardener wants to plant pea which should be of the dwarf varieties. What do you suggest for the choice of the parent plant seeds by the gardener?
A All seeds should be of tall varieties. B All seeds should be of mixed varieties. C Any kind of seed can be used. D All seeds should be of dwarf varieties. Show answer Hide answer Correct answer: (D) All seeds should be of dwarf varieties.
Q113 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Which of the following is true regarding the bud development process in Hydra?
A Cell divisions at one site B Formation of spore C Splitting of cytoplasm D Splitting of nucleus Show answer Hide answer Correct answer: (A) Cell divisions at one site
Q114 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) When an atom of sodium reacts with an atom of chlorine to form sodium chloride, each sodium atom:
A gains one electron B gains one proton C loses one electron D loses one proton Show answer Hide answer Correct answer: (C) loses one electron
Q115 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Which of the following chemical equations is balanced?
A 2H₂ + O₂ → 2H₂O B H₂ + 2O₂ → 2H₂O C H₂ + O₂ → H₂O D H₂O + O₂ → H₂O₂ Show answer Hide answer Correct answer: (A) 2H₂ + O₂ → 2H₂O
Q116 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) When light exits a prism, what is the result of its interaction with the prism surfaces?
A Light is refracted. B Light passes through without any change. C Light is only reflected. D Light is only absorbed. Show answer Hide answer Correct answer: (A) Light is refracted.
Q117 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) In the reaction MnO₂ + 4HCl → MnCl₂ + 2H₂O + Cl₂, what is being reduced?
A Hydrogen (H) B Chlorine (Cl) C Oxygen (O) D Manganese (Mn) Show answer Hide answer Correct answer: (D) Manganese (Mn)
Q118 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Which of the following best describes a combination reaction?
A A compound breaks down into simpler substances B A reaction where a product releases gas C Two elements combine to form a compound D Ions exchange between two compounds Show answer Hide answer Correct answer: (C) Two elements combine to form a compound
Q119 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Resistance is the property of a material that _______.
A allows the flow of current B opposes the flow of current C generates electricity D converts electrical energy to mechanical energy Show answer Hide answer Correct answer: (B) opposes the flow of current
Q120 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Why does a compass needle get deflected when brought near a bar magnet?
A The compass needle is non-magnetic. B The compass needle has electric charge. C The compass needle is a small bar magnet. D The compass needle is made of iron. Show answer Hide answer Correct answer: (C) The compass needle is a small bar magnet.
Q121 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Covalent molecules have low melting and boiling point because:
A they are generally gaseous in nature B they have weak intermolecular forces C they have strong bonds within the molecule D they have strong electrostatic intermolecular forces Show answer Hide answer Correct answer: (B) they have weak intermolecular forces
Q122 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Which factor does NOT affect the electric power consumed by an electric device?
A Frequency of the device B Resistance of the device C Voltage applied to the device D Current passing through the device Show answer Hide answer Correct answer: (A) Frequency of the device
Q123 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) In the case of a thin lens, how are the centres of curvature typically positioned relative to the optical centre?
A They are equidistant from the optical centre. B They are located on the lens surface itself. C They are closer to the edge than to the optical centre. D They coincide with the optical centre. Show answer Hide answer Correct answer: (A) They are equidistant from the optical centre.
Q124 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Which of the following factors directly affects the resistance of a conductor?
A Length of the conductor B Power of the conductor C Voltage across the conductor D Current through the conductor Show answer Hide answer Correct answer: (A) Length of the conductor
Q125 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Double displacement reactions usually occur in:
A aqueous solution B gaseous state C all three states D solid state Show answer Hide answer Correct answer: (A) aqueous solution
Q126 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) What is the final product of sexual reproduction in plants?
A Leaves B Seeds C Flowers D Fruits Show answer Hide answer Correct answer: (B) Seeds
Q127 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) In which case will a lens produce a magnification of exactly 1?
A When the object is at infinity B When the object is placed at twice the focal length C When the object is placed between centre of curvature and focal point D When the object is placed at the focal point Show answer Hide answer Correct answer: (B) When the object is placed at twice the focal length
Q128 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Which of the following statements is true about the pH of a neutral solution at 25°C?
A The pH is greater than 7. B The pH is not equal to 7. C The pH is less than 7. D The pH is equal to 7. Show answer Hide answer Correct answer: (D) The pH is equal to 7.
Q129 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) Which of the following is called a motile germ cell?
A Male gamete B Female gamete C Embryo D Zygote Show answer Hide answer Correct answer: (A) Male gamete
Q130 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) In which of the following scenarios does the focal length of a concave mirror vary?
A When placed in a vacuum B When placed in air C Focal length does not vary in any media D When placed in water Show answer Hide answer Correct answer: (C) Focal length does not vary in any media
Q131 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) After fertilisation, the zygote divides multiple times to form which structure within the ovule?
A Seed B Fruit C Style D Embryo Show answer Hide answer Correct answer: (D) Embryo
Q132 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 3 (4:30 PM) What is the role of the stigma in the process of fertilisation?
A Serving as the site where pollen lands B Fusing with the egg cell C Producing pollen D Developing into a seed Show answer Hide answer Correct answer: (A) Serving as the site where pollen lands
Q133 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) A conductor has a current of 150 mA flowing through it with a resistance of 0.8 Ω. Find the potential difference across the conductor.
A 5.3 V B 120 V C 18.75 V D 0.12 V Show answer Hide answer Correct answer: (D) 0.12 V
Q134 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) The potential difference, V, across the ends of a given metallic wire in an electric circuit is directly proportional to the current flowing through it, provided its temperature remains the same. This is known as:
A Ohm's law B Resistance law C Newton's law D Ampere's law Show answer Hide answer Correct answer: (A) Ohm's law
Q135 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) An electric motor converts electrical energy into:
A electron energy B magnetic energy C nuclear energy D mechanical energy Show answer Hide answer Correct answer: (D) mechanical energy
Q136 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) Garden is an ecosystem because:
A the living organisms in it interact with each other and are affected by abiotic components B the living organisms in it interact with each other and are not affected by abiotic components C it has both plants, trees and animals like insects, frogs, birds, etc., as biotic components D it has only biotic components like plants, trees and flowers Show answer Hide answer Correct answer: (A) the living organisms in it interact with each other and are affected by abiotic components
Q137 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) What is the pH value of pure water at 25°C?
A 3 B 7 C 5 D 1 Show answer Hide answer Q138 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) If a conductor follows the Ohm’s law, then the graph between current and voltage will be a/an _______.
A hyperbola B parabola C straight line D ellipse Show answer Hide answer Correct answer: (C) straight line
Q139 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) Which ion reduces at the cathode during electrolysis of fresh brine solution?
A Cl⁻ B H⁺ C OH⁻ D Na⁺ Show answer Hide answer Q140 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) If a resistor of 15 Ω carries a current of 2.5 A for 12 seconds, the heat produced is _____ joules.
A 450 B 1800 C 1125 D 900 Show answer Hide answer Q141 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) The Fleming’s right hand rule is used to find the:
A direction of the magnetic field associated with a current carrying conductor B direction of the current of a current carrying conductor C direction of the motion of the current carrying conductor D direction of the gravitational field Show answer Hide answer Correct answer: (B) direction of the current of a current carrying conductor
Q142 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) Why is the depletion of the ozone layer a concern for humans?
A It leads to increased water pollution. B It protects us from harmful radiation. C It increases soil fertility. D It promotes plant growth. Show answer Hide answer Correct answer: (B) It protects us from harmful radiation.
Q143 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) Ravi has purchased an aquarium and was surprised to know that regular cleaning of aquariums is essential. Why does it have to be regularly cleaned?
A Dead fish and plants may spoil the electric supply of the aquarium. B Dead fish and plants are decomposed by microorganisms and smell bad. C Dead fish and plants should be disposed of in the soil, not in water. D Dead fish and plants may spoil the aeration system of the aquarium. Show answer Hide answer Correct answer: (C) Dead fish and plants should be disposed of in the soil, not in water.
Q144 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) Which of the following best describes why ionic compounds like potassium bromide (KBr) do NOT conduct electricity in solid form but do in molten form?
A Solid KBr has weak ions that do not conduct electricity. B In molten form, KBr decomposes into gaseous atoms. C Ionic bonds prevent ion movement in solid KBr. D Solid KBr consists of neutral atoms with no free electrons. Show answer Hide answer Correct answer: (C) Ionic bonds prevent ion movement in solid KBr.
Q145 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) Combination reaction can be represented as:
A ABC → AB + C B AB + CD → AD + CD C AB + C → CB + A D AB + C → ABC Show answer Hide answer Correct answer: (D) AB + C → ABC
Q146 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 2 (12:45 PM) What do the magnetic field lines around a bar magnet represent?
A The movement of electrons around the magnet B The flow of air around the magnet C The direction and strength of the magnetic field D The gravitational field Show answer Hide answer Correct answer: (C) The direction and strength of the magnetic field
Q147 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) The magnetic field inside a long, straight solenoid carrying current is ____________.
A uniform and parallel to the axis of the solenoid B inversely proportional to the current C zero D stronger near the edges Show answer Hide answer Correct answer: (A) uniform and parallel to the axis of the solenoid
Q148 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) Which of the following is NOT an agent of dispersal of seeds?
A Animal B Sunlight C Wind D Water Show answer Hide answer Correct answer: (B) Sunlight
Q149 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) On oxidation, silver changes its colour to _______ and copper changes its colour to _______.
A grey; green B black; green C black; blue D grey; blue Show answer Hide answer Correct answer: (B) black; green
Q150 RRB JE CBT-1, 16 Dec 2024, Shift 1 (9:00 AM) An electric pole casts a shadow of length 42 m at a time when a tree 12 m high casts a shadow of length 16 m. Find the height of the pole.
A 31.5 m B 30.5 m C 29 m D 33 m Show answer Hide answer Correct answer: (A) 31.5 m