Q51 CIL MT Systems, 27 Feb 2020 (8:00 AM) Who among the following has become the first Indian cricketer and second in world cricket to complete 100 T-20 Internationals?
A Rohit Sharma B Virat Kohli C MS Dhoni D Ravindra Jadeja Show answer Hide answer Correct answer: (A) Rohit Sharma
Q52 CIL MT Systems, 27 Feb 2020 (8:00 AM) Who had introduced 'Doctrine of Lapse' in India?
A Lord Dalhousie B Lord Canning C Lord Hastings D Lord Auckland Show answer Hide answer Correct answer: (A) Lord Dalhousie
Q53 CIL MT Systems, 27 Feb 2020 (8:00 AM) Who is the President of FICCI?
A Rashesh Shah B Sangita Reddy C Sandip Somany D Uday Shankar Show answer Hide answer Correct answer: (B) Sangita Reddy
Q54 CIL MT Systems, 27 Feb 2020 (8:00 AM) Phulkari is the famous handicraft of which state?
A Sikkim B Punjab C Madhya Pradesh D Maharashtra Show answer Hide answer Correct answer: (B) Punjab
Q55 CIL MT Systems, 27 Feb 2020 (8:00 AM) Who is the first Indian to be nominated as the General Vice President of International Organisation Development Association (IODA)?
A Sangita Reddy B Vinaya Shetty C Uday Shankar D Arvind Singh Show answer Hide answer Correct answer: (B) Vinaya Shetty
Q56 CIL MT Systems, 27 Feb 2020 (8:00 AM) Nabakalebara is the festival of which of the following state?
A Kerala B Karnataka C Odisha D Andhra Pradesh Show answer Hide answer Correct answer: (C) Odisha
Q57 CIL MT Systems, 27 Feb 2020 (8:00 AM) The Amazon rainforest is spread over in ________ countries.
A 5 B 3 C 9 D 8 Show answer Hide answer Q58 CIL MT Systems, 27 Feb 2020 (8:00 AM) Which of the following can be used as a coolant in a nuclear reactor?
A Liquid Sodium B Nitrogen C Hydrogen D Carbon monoxide Show answer Hide answer Correct answer: (A) Liquid Sodium
Q59 CIL MT Systems, 27 Feb 2020 (8:00 AM) Which of the following country will host the 2023 Men's Hockey World Cup?
A India B Spain C New Zealand D China Show answer Hide answer Correct answer: (A) India
Q60 CIL MT Systems, 27 Feb 2020 (8:00 AM) Which of the following is the oldest oilseed crop in India?
A Flaxseed B Mustard C Rapeseed D Sesame Show answer Hide answer Correct answer: (D) Sesame
Q61 CIL MT Systems, 27 Feb 2020 (8:00 AM) Who among the following will only be provided with SPG cover in India?
A President B Prime Minister C Home Minister D Finance Minister Show answer Hide answer Correct answer: (B) Prime Minister
Q62 CIL MT Systems, 27 Feb 2020 (8:00 AM) _________ speed is measured by the Anemometer.
A Cyclone B Current C Earthquake D Wind Show answer Hide answer Q63 CIL MT Systems, 27 Feb 2020 (8:00 AM) Which of the following IT initiatives have been launched by the Ministry of Finance for improving monitoring and pace of Customs clearance of imported goods and facilitating arriving international passengers?
A ICAM B Cyber security C DCOI D ICEDASH and ATITHI Show answer Hide answer Correct answer: (D) ICEDASH and ATITHI
Q64 CIL MT Systems, 27 Feb 2020 (8:00 AM) Who has been appointed as Chairman of the Airport Authority of India?
A Amit Khare B Arvind Singh C Rajnish Kumar D Ashok Malik Show answer Hide answer Correct answer: (B) Arvind Singh
Q65 CIL MT Systems, 27 Feb 2020 (8:00 AM) Which of the following country will host "No Money for Terror" conference in 2020?
A Nepal B China C Sri Lanka D India Show answer Hide answer Correct answer: (D) India
Q66 CIL MT Systems, 27 Feb 2020 (8:00 AM) Which of the following is the first Indian Regional Satellite?
A INSAT-3D B IRNSS-1A C YOUTHSAT D GSAT-7 Show answer Hide answer Correct answer: (B) IRNSS-1A
Q67 CIL MT Systems, 27 Feb 2020 (8:00 AM) For which of the following mineral India is mainly depend on imports?
A Lead B Mercury C Mica D Limestone Show answer Hide answer Correct answer: (B) Mercury
Q68 CIL MT Systems, 27 Feb 2020 (8:00 AM) ________ is the most cultivated crop of Kerala.
A Wheat B Chick Pea C Mustard D Cow Pea Show answer Hide answer Correct answer: (D) Cow Pea
Q69 CIL MT Systems, 27 Feb 2020 (8:00 AM) Where is India's two operational Satellite Launch Pads located?
A Mumbai B Rajkot C Sriharikota D Jalandhar Show answer Hide answer Correct answer: (C) Sriharikota
Q70 CIL MT Systems, 27 Feb 2020 (8:00 AM) When is the World Science Day for Peace and Development celebrated every year?
A 30th August B 4th November C 10th November D 11th October Show answer Hide answer Correct answer: (C) 10th November
Q71 CIL MT Systems, 27 Feb 2020 (8:00 AM) Sheikh Khalifa Bin Zayed Al Nahyan has been elected as the President of which of the following country?
A UAE B Bahrain C Kuwait D Qatar Show answer Hide answer Q72 CIL MT Systems, 27 Feb 2020 (8:00 AM) Who appoints the Vice President of India?
A President B Supreme Court C The Electoral College of India D Prime Minister Show answer Hide answer Correct answer: (C) The Electoral College of India
Q73 CIL MT Systems, 27 Feb 2020 (8:00 AM) Which of the following Company has developed Mac Operating System?
A Microsoft B IBM Corp C HP D Apple Show answer Hide answer Correct answer: (D) Apple
Q74 CIL MT Systems, 27 Feb 2020 (8:00 AM) Who was the founder of Sayyid Dynasty?
A Jalal-ud-din Khilji B Sikandar Lodhi C Khizar Khan D Nasir-ud-din Mahmud Show answer Hide answer Correct answer: (C) Khizar Khan
Q75 CIL MT Systems, 27 Feb 2020 (8:00 AM) Which of the following General Insurance Company has launched "Farmitra" a mobile app for farmers?
A United India Insurance B The Oriental Insurance C Tata AIG Insurance D Bajaj Allianz General Insurance Show answer Hide answer Correct answer: (D) Bajaj Allianz General Insurance