Q101 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 ‘दण्डनीतिरेका विद्या’ इति के स्वीकुर्वन्ति?
A मानवाः B औशनसाः C बार्हस्पत्याः D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (B) औशनसाः
Explanation
कौटिल्य के अर्थशास्त्र के अनुसार औशनस (शुक्राचार्य के अनुयायी) "दण्डनीति ही एकमात्र विद्या है" मानते हैं। उत्तर (B)।
Q102 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 कौटिल्यमते कति विद्याः सन्ति?
A द्वे B तिस्रः C चतस्रः D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (C) चतस्रः
Explanation
कौटिल्य के मत में आन्वीक्षिकी, त्रयी, वार्ता और दण्डनीति ये चार विद्याएँ हैं। उत्तर (C) चतस्रः।
Q103 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 बार्हस्पत्या अधोऽङ्कितासु कां विद्यां स्वीकुर्वन्ति? कौटिल्य-अर्थशास्त्रानुसारमुत्तरयत—
A आन्वीक्षिकीम् B त्रयीम् C सांख्यम् D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (E) उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति
Explanation
बार्हस्पत्य वार्ता और दण्डनीति ये दो विद्याएँ मानते हैं। ये दोनों दिए गए विकल्पों में नहीं हैं, इसलिए (E)।
Q104 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 उत्तररामचरिते कति अङ्काः सन्ति?
A पञ्च B षट् C सप्त D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (C) सप्त
Explanation
भवभूति के उत्तररामचरित में सात अंक हैं। उत्तर (C)।
Q105 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 उत्तररामचरितस्य तृतीयोऽङ्कः केन नाम्ना प्रसिद्धः?
A चित्रदर्शनम् B छाया C पञ्चवटीप्रवेशः D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (B) छाया
Explanation
उत्तररामचरित का तृतीय अंक "छाया" नाम से प्रसिद्ध है, क्योंकि इसमें सीता छाया-रूप में दिखती हैं। उत्तर (B)।
Q106 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 “त्वमेव ननु कल्याणि! सञ्जीवय जगत्पतिम्।
प्रियस्पर्शो हि पाणिस्ते तत्रैष निरतो जनः॥”
उत्तररामचरितस्य तृतीयेऽङ्के कस्येदं कथनम्?
A सीतायाः B तमसायाः C मुरलायाः D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (B) तमसायाः
Explanation
तृतीय अंक में सीता को मूर्छित देखकर तमसा राम से स्पर्श द्वारा उन्हें जीवित करने को कहती हैं; यह कथन तमसा का है। उत्तर (B)।
Q107 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 68–72 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
ग्राम्यजीवनं सुव्यवस्थितं भवति। ग्रामे प्रायेण सर्वे स्वस्थाः भवन्ति। वनेषु नगरेषु च तथा जीवनं न भवति वस्तुतः ग्रामाः वननगरयोः मध्ये सन्ति। ग्रामीणाः जनाः प्रायेण कृषीवलाः भवन्ति। ते च प्रातः कालात् सायं यावत् क्षेत्रेषु कर्म कुर्वन्ति। क्षेत्राणि परितः वारिणा पूर्णा कुल्याः भवन्ति। कृषकाः क्षेत्राणि हलेन कर्षन्ति। कुल्याजलेन तानि सिञ्चन्ति। तत्र बीजानि वपन्ति च।
ग्राम्यजीवनं कथं भवति?
A दुष्करम् B व्ययसाध्यम् C सुव्यवस्थितम् D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (C) सुव्यवस्थितम्
Explanation
गद्यांश का प्रथम वाक्य है "ग्राम्यजीवनं सुव्यवस्थितं भवति"। उत्तर (C)।
Q108 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 68–72 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
ग्राम्यजीवनं सुव्यवस्थितं भवति। ग्रामे प्रायेण सर्वे स्वस्थाः भवन्ति। वनेषु नगरेषु च तथा जीवनं न भवति वस्तुतः ग्रामाः वननगरयोः मध्ये सन्ति। ग्रामीणाः जनाः प्रायेण कृषीवलाः भवन्ति। ते च प्रातः कालात् सायं यावत् क्षेत्रेषु कर्म कुर्वन्ति। क्षेत्राणि परितः वारिणा पूर्णा कुल्याः भवन्ति। कृषकाः क्षेत्राणि हलेन कर्षन्ति। कुल्याजलेन तानि सिञ्चन्ति। तत्र बीजानि वपन्ति च।
ग्रामीणाः जनाः प्रायेण कीदृशाः भवन्ति?
A सर्वे स्वस्थाः B रुग्णा C निष्कपटाः D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (A) सर्वे स्वस्थाः
Explanation
गद्यांश में लिखा है "ग्रामे प्रायेण सर्वे स्वस्थाः भवन्ति"। उत्तर (A)।
Q109 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 68–72 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
ग्राम्यजीवनं सुव्यवस्थितं भवति। ग्रामे प्रायेण सर्वे स्वस्थाः भवन्ति। वनेषु नगरेषु च तथा जीवनं न भवति वस्तुतः ग्रामाः वननगरयोः मध्ये सन्ति। ग्रामीणाः जनाः प्रायेण कृषीवलाः भवन्ति। ते च प्रातः कालात् सायं यावत् क्षेत्रेषु कर्म कुर्वन्ति। क्षेत्राणि परितः वारिणा पूर्णा कुल्याः भवन्ति। कृषकाः क्षेत्राणि हलेन कर्षन्ति। कुल्याजलेन तानि सिञ्चन्ति। तत्र बीजानि वपन्ति च।
के प्रातः कालात् सायं यावत् क्षेत्रेषु कर्म कुर्वन्ति?
A नागरिकाः B ग्रामीणाः C कृषकाः D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (B) ग्रामीणाः
Explanation
गद्यांश के अनुसार ग्रामीण लोग प्रातः से सायं तक खेतों में काम करते हैं। उत्तर (B)।
Q110 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 68–72 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
ग्राम्यजीवनं सुव्यवस्थितं भवति। ग्रामे प्रायेण सर्वे स्वस्थाः भवन्ति। वनेषु नगरेषु च तथा जीवनं न भवति वस्तुतः ग्रामाः वननगरयोः मध्ये सन्ति। ग्रामीणाः जनाः प्रायेण कृषीवलाः भवन्ति। ते च प्रातः कालात् सायं यावत् क्षेत्रेषु कर्म कुर्वन्ति। क्षेत्राणि परितः वारिणा पूर्णा कुल्याः भवन्ति। कृषकाः क्षेत्राणि हलेन कर्षन्ति। कुल्याजलेन तानि सिञ्चन्ति। तत्र बीजानि वपन्ति च।
‘कृषीवला’-शब्दस्य कः अर्थः?
A गोपालः B व्यवसायिकाः C कृषकाः D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (C) कृषकाः
Explanation
"कृषीवल" का अर्थ किसान (कृषक) है। उत्तर (C)।
Q111 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 68–72 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
ग्राम्यजीवनं सुव्यवस्थितं भवति। ग्रामे प्रायेण सर्वे स्वस्थाः भवन्ति। वनेषु नगरेषु च तथा जीवनं न भवति वस्तुतः ग्रामाः वननगरयोः मध्ये सन्ति। ग्रामीणाः जनाः प्रायेण कृषीवलाः भवन्ति। ते च प्रातः कालात् सायं यावत् क्षेत्रेषु कर्म कुर्वन्ति। क्षेत्राणि परितः वारिणा पूर्णा कुल्याः भवन्ति। कृषकाः क्षेत्राणि हलेन कर्षन्ति। कुल्याजलेन तानि सिञ्चन्ति। तत्र बीजानि वपन्ति च।
एतस्य गद्यखण्डस्य समुचितं शीर्षकं किम्?
A ग्राम्यजीवनम् B कृषीवलाः C नागरिकाः D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (A) ग्राम्यजीवनम्
Explanation
पूरा गद्यांश गाँव के जीवन के बारे में है, इसलिए उचित शीर्षक "ग्राम्यजीवनम्" है। उत्तर (A)।
Q112 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 73–77 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
संस्कृतभाषायाः व्याकरणशास्त्रे पाणिनिर्महान् वैयाकरण अभवत्। अस्य पितुर्नाम पणिनः मातुश्च नाम दाक्षी आसीत्। तस्मादेव दाक्षीपुत्रः पाणिनिः कथ्यते। छन्दशास्त्रस्य रचयिता पिंगलः पाणिने अनुजः आसीत्। अतः छन्दशास्त्रं ‘पिंगलशास्त्रम्’ इत्युच्यते। पाणिनि ख्रिष्टाब्दात् पञ्चशतवर्षपूर्वम् (500 ई० पू०) अजायत्। तस्य जन्म शालातुरग्रामे अभवत्, तस्माद् अयं शालातुरीयः अपि उच्यते। शालातुरग्रामस्यैव नाम सम्प्रति लाहौर इति जातम्।
कस्मिन् ग्रामे पाणिनिः अजायत्?
A शालापुरः B शिवपुरः C शलातुरः D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (C) शलातुरः
Explanation
गद्यांश के अनुसार पाणिनि का जन्म शालातुर ग्राम में हुआ था। उत्तर (C)।
Q113 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 73–77 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
संस्कृतभाषायाः व्याकरणशास्त्रे पाणिनिर्महान् वैयाकरण अभवत्। अस्य पितुर्नाम पणिनः मातुश्च नाम दाक्षी आसीत्। तस्मादेव दाक्षीपुत्रः पाणिनिः कथ्यते। छन्दशास्त्रस्य रचयिता पिंगलः पाणिने अनुजः आसीत्। अतः छन्दशास्त्रं ‘पिंगलशास्त्रम्’ इत्युच्यते। पाणिनि ख्रिष्टाब्दात् पञ्चशतवर्षपूर्वम् (500 ई० पू०) अजायत्। तस्य जन्म शालातुरग्रामे अभवत्, तस्माद् अयं शालातुरीयः अपि उच्यते। शालातुरग्रामस्यैव नाम सम्प्रति लाहौर इति जातम्।
पाणिनेर्मातुर्नाम किम्?
A गोणिका B दाक्षायणी C दाक्षी D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (C) दाक्षी
Explanation
गद्यांश में पाणिनि की माता का नाम दाक्षी बताया गया है। उत्तर (C)।
Q114 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 73–77 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
संस्कृतभाषायाः व्याकरणशास्त्रे पाणिनिर्महान् वैयाकरण अभवत्। अस्य पितुर्नाम पणिनः मातुश्च नाम दाक्षी आसीत्। तस्मादेव दाक्षीपुत्रः पाणिनिः कथ्यते। छन्दशास्त्रस्य रचयिता पिंगलः पाणिने अनुजः आसीत्। अतः छन्दशास्त्रं ‘पिंगलशास्त्रम्’ इत्युच्यते। पाणिनि ख्रिष्टाब्दात् पञ्चशतवर्षपूर्वम् (500 ई० पू०) अजायत्। तस्य जन्म शालातुरग्रामे अभवत्, तस्माद् अयं शालातुरीयः अपि उच्यते। शालातुरग्रामस्यैव नाम सम्प्रति लाहौर इति जातम्।
पाणिने जन्म कदा अभवत्?
A 200 ई० पू० B 50 ई० पू० C 300 ई० पू० D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (E) उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति
Explanation
गद्यांश में पाणिनि का जन्म 500 ई० पू० बताया गया है, जो किसी विकल्प में नहीं है; इसलिए (E)।
Q115 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 73–77 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
संस्कृतभाषायाः व्याकरणशास्त्रे पाणिनिर्महान् वैयाकरण अभवत्। अस्य पितुर्नाम पणिनः मातुश्च नाम दाक्षी आसीत्। तस्मादेव दाक्षीपुत्रः पाणिनिः कथ्यते। छन्दशास्त्रस्य रचयिता पिंगलः पाणिने अनुजः आसीत्। अतः छन्दशास्त्रं ‘पिंगलशास्त्रम्’ इत्युच्यते। पाणिनि ख्रिष्टाब्दात् पञ्चशतवर्षपूर्वम् (500 ई० पू०) अजायत्। तस्य जन्म शालातुरग्रामे अभवत्, तस्माद् अयं शालातुरीयः अपि उच्यते। शालातुरग्रामस्यैव नाम सम्प्रति लाहौर इति जातम्।
पाणिनिः कस्य शास्त्रस्य ज्ञाता आसीत्?
A छन्दशास्त्रम् B व्याकरणशास्त्रम् C पिंगलशास्त्रस्य D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (B) व्याकरणशास्त्रम्
Explanation
पाणिनि व्याकरणशास्त्र के महान् आचार्य थे। उत्तर (B)।
Q116 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 73–77 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
संस्कृतभाषायाः व्याकरणशास्त्रे पाणिनिर्महान् वैयाकरण अभवत्। अस्य पितुर्नाम पणिनः मातुश्च नाम दाक्षी आसीत्। तस्मादेव दाक्षीपुत्रः पाणिनिः कथ्यते। छन्दशास्त्रस्य रचयिता पिंगलः पाणिने अनुजः आसीत्। अतः छन्दशास्त्रं ‘पिंगलशास्त्रम्’ इत्युच्यते। पाणिनि ख्रिष्टाब्दात् पञ्चशतवर्षपूर्वम् (500 ई० पू०) अजायत्। तस्य जन्म शालातुरग्रामे अभवत्, तस्माद् अयं शालातुरीयः अपि उच्यते। शालातुरग्रामस्यैव नाम सम्प्रति लाहौर इति जातम्।
छन्दशास्त्रस्य रचनाकारः कः आसीत्?
A पाणिनिः B पिंगलः C कात्यायनः D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (B) पिंगलः
Explanation
गद्यांश के अनुसार छन्दशास्त्र के रचयिता पिंगल थे। उत्तर (B)।
Q117 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 78–82 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
अस्माकं प्रदेशस्य राजधानी लखनऊ-नगरमस्ति। तद् नगरं निकषा नैमिषारण्यं प्राचीनं तीर्थस्थलम् अतीव प्रसिद्धम् अस्ति। तत्र पुरा एकस्मिन् आश्रमे ऋषयः मुनयः गुरवः कवयः छात्राश्च निवसन्ति स्म। आश्रमस्य विशालपरिसरे अश्वत्थ-वट-निम्बाशोकवृक्षाणां गहना छाया भवन्ति स्म। तत्र फालिशालिनः आम्राऽमलक-पनस-पेरुवृक्षाः अपि विपुला आसन्। एभिः वृक्षैः तत्र पर्यावरणम् अत्यन्तं शुद्धमासीत्। येन शीतला वायवः मन्दं मन्दं निरन्तरं वहन्ति स्म। काले काले च मेघः वर्षति स्म।
‘अश्वत्थ’ इति पदस्य कोऽर्थः?
A पारेवत B पिप्पल C न्यग्रोध D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (B) पिप्पल
Explanation
"अश्वत्थ" पीपल (पिप्पल) वृक्ष का नाम है। उत्तर (B)।
Q118 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 78–82 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
अस्माकं प्रदेशस्य राजधानी लखनऊ-नगरमस्ति। तद् नगरं निकषा नैमिषारण्यं प्राचीनं तीर्थस्थलम् अतीव प्रसिद्धम् अस्ति। तत्र पुरा एकस्मिन् आश्रमे ऋषयः मुनयः गुरवः कवयः छात्राश्च निवसन्ति स्म। आश्रमस्य विशालपरिसरे अश्वत्थ-वट-निम्बाशोकवृक्षाणां गहना छाया भवन्ति स्म। तत्र फालिशालिनः आम्राऽमलक-पनस-पेरुवृक्षाः अपि विपुला आसन्। एभिः वृक्षैः तत्र पर्यावरणम् अत्यन्तं शुद्धमासीत्। येन शीतला वायवः मन्दं मन्दं निरन्तरं वहन्ति स्म। काले काले च मेघः वर्षति स्म।
लखनऊ-नगरं कस्य प्रदेशस्य राजधानी आसीत्?
A आन्ध्रप्रदेशस्य B राजस्थानस्य C उत्तरप्रदेशस्य D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (C) उत्तरप्रदेशस्य
Explanation
लखनऊ उत्तरप्रदेश की राजधानी है। उत्तर (C)।
Q119 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 78–82 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
अस्माकं प्रदेशस्य राजधानी लखनऊ-नगरमस्ति। तद् नगरं निकषा नैमिषारण्यं प्राचीनं तीर्थस्थलम् अतीव प्रसिद्धम् अस्ति। तत्र पुरा एकस्मिन् आश्रमे ऋषयः मुनयः गुरवः कवयः छात्राश्च निवसन्ति स्म। आश्रमस्य विशालपरिसरे अश्वत्थ-वट-निम्बाशोकवृक्षाणां गहना छाया भवन्ति स्म। तत्र फालिशालिनः आम्राऽमलक-पनस-पेरुवृक्षाः अपि विपुला आसन्। एभिः वृक्षैः तत्र पर्यावरणम् अत्यन्तं शुद्धमासीत्। येन शीतला वायवः मन्दं मन्दं निरन्तरं वहन्ति स्म। काले काले च मेघः वर्षति स्म।
आश्रमस्य परिसरे कस्य वृक्षः नास्ति?
A अमलक B खर्जूरः C पनस D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (B) खर्जूरः
Explanation
गद्यांश में आश्रम के वृक्षों में अश्वत्थ, वट, नीम, अशोक, आम, आँवला (अमलक) और कटहल (पनस) आदि आए हैं; खजूर (खर्जूर) का उल्लेख नहीं है। उत्तर (B)।
Q120 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 78–82 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
अस्माकं प्रदेशस्य राजधानी लखनऊ-नगरमस्ति। तद् नगरं निकषा नैमिषारण्यं प्राचीनं तीर्थस्थलम् अतीव प्रसिद्धम् अस्ति। तत्र पुरा एकस्मिन् आश्रमे ऋषयः मुनयः गुरवः कवयः छात्राश्च निवसन्ति स्म। आश्रमस्य विशालपरिसरे अश्वत्थ-वट-निम्बाशोकवृक्षाणां गहना छाया भवन्ति स्म। तत्र फालिशालिनः आम्राऽमलक-पनस-पेरुवृक्षाः अपि विपुला आसन्। एभिः वृक्षैः तत्र पर्यावरणम् अत्यन्तं शुद्धमासीत्। येन शीतला वायवः मन्दं मन्दं निरन्तरं वहन्ति स्म। काले काले च मेघः वर्षति स्म।
काले काले मेघः कुत्र वर्षति स्म?
A आश्रमे B वने C लखनऊ-नगरे D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (A) आश्रमे
Explanation
गद्यांश के अनुसार समय-समय पर मेघ आश्रम में बरसते थे। उत्तर (A)।
Q121 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 78–82 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
अस्माकं प्रदेशस्य राजधानी लखनऊ-नगरमस्ति। तद् नगरं निकषा नैमिषारण्यं प्राचीनं तीर्थस्थलम् अतीव प्रसिद्धम् अस्ति। तत्र पुरा एकस्मिन् आश्रमे ऋषयः मुनयः गुरवः कवयः छात्राश्च निवसन्ति स्म। आश्रमस्य विशालपरिसरे अश्वत्थ-वट-निम्बाशोकवृक्षाणां गहना छाया भवन्ति स्म। तत्र फालिशालिनः आम्राऽमलक-पनस-पेरुवृक्षाः अपि विपुला आसन्। एभिः वृक्षैः तत्र पर्यावरणम् अत्यन्तं शुद्धमासीत्। येन शीतला वायवः मन्दं मन्दं निरन्तरं वहन्ति स्म। काले काले च मेघः वर्षति स्म।
‘निकषा’ इति पदस्य कोऽर्थः?
A परित B समीप C अग्रे D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (B) समीप
Explanation
"निकषा" का अर्थ समीप (पास) है। उत्तर (B)।
Q122 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 83–88 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
प्रकृतिः समेषां प्राणिनां संरक्षणाय यतते। इयं सर्वान् पुष्णाति विविधैः प्रकारैः, तर्पयति च सुखसाधनैः। पृथिवी, जलं, तेजो, वायुः आकाशश्चास्याः प्रमुखानि तत्त्वानि। तान्येव मिलित्वा पृथक्तया वाऽस्माकं पर्यावरणं रचयन्ति। आव्रियते परितः समन्तात् लोकोऽनेनेति पर्यावरणम्। यथा जातश्शिशुः मातृगर्भे सुरक्षितस्तिष्ठति तथैव मानवः पर्यावरणकुक्षौ। परिष्कृतं प्रदूषणरहितं च पर्यावरणमस्मभ्यं सांसारिकं जीवनसुखं, सद्विचारं सत्यसङ्कल्पं माङ्गलिकसामग्रीश्च ददाति। प्रकृतिकोपैः आतङ्कितो जनः किं कर्तुं प्रभवति? जलप्लावनैः, अग्निभयैः, भूकम्पैः, वात्याचक्रैः, उल्कापातादिभिश्च सन्तप्तस्य मानवस्य क मङ्गलम्?
प्रकृतेः प्रमुखानि तत्त्वानि कति सन्ति?
A 5 B 6 C 7 D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (A) 5
Explanation
गद्यांश में पृथ्वी, जल, तेज, वायु और आकाश ये पाँच प्रमुख तत्त्व बताए गए हैं। उत्तर (A)।
Q123 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 83–88 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
प्रकृतिः समेषां प्राणिनां संरक्षणाय यतते। इयं सर्वान् पुष्णाति विविधैः प्रकारैः, तर्पयति च सुखसाधनैः। पृथिवी, जलं, तेजो, वायुः आकाशश्चास्याः प्रमुखानि तत्त्वानि। तान्येव मिलित्वा पृथक्तया वाऽस्माकं पर्यावरणं रचयन्ति। आव्रियते परितः समन्तात् लोकोऽनेनेति पर्यावरणम्। यथा जातश्शिशुः मातृगर्भे सुरक्षितस्तिष्ठति तथैव मानवः पर्यावरणकुक्षौ। परिष्कृतं प्रदूषणरहितं च पर्यावरणमस्मभ्यं सांसारिकं जीवनसुखं, सद्विचारं सत्यसङ्कल्पं माङ्गलिकसामग्रीश्च ददाति। प्रकृतिकोपैः आतङ्कितो जनः किं कर्तुं प्रभवति? जलप्लावनैः, अग्निभयैः, भूकम्पैः, वात्याचक्रैः, उल्कापातादिभिश्च सन्तप्तस्य मानवस्य क मङ्गलम्?
परिष्कृतं प्रदूषणरहितश्च पर्यावरणम् अस्मभ्यं किं ददाति?
A सद्विचारम् B सत्यसङ्कल्पम् C माङ्गलिकसामग्रीम् D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (D) उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः
Explanation
गद्यांश के अनुसार शुद्ध पर्यावरण सुख, सद्विचार, सत्यसंकल्प और माङ्गलिक सामग्री सब देता है, इसलिए तीनों विकल्प सही हैं। उत्तर (D)।
Q124 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 83–88 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
प्रकृतिः समेषां प्राणिनां संरक्षणाय यतते। इयं सर्वान् पुष्णाति विविधैः प्रकारैः, तर्पयति च सुखसाधनैः। पृथिवी, जलं, तेजो, वायुः आकाशश्चास्याः प्रमुखानि तत्त्वानि। तान्येव मिलित्वा पृथक्तया वाऽस्माकं पर्यावरणं रचयन्ति। आव्रियते परितः समन्तात् लोकोऽनेनेति पर्यावरणम्। यथा जातश्शिशुः मातृगर्भे सुरक्षितस्तिष्ठति तथैव मानवः पर्यावरणकुक्षौ। परिष्कृतं प्रदूषणरहितं च पर्यावरणमस्मभ्यं सांसारिकं जीवनसुखं, सद्विचारं सत्यसङ्कल्पं माङ्गलिकसामग्रीश्च ददाति। प्रकृतिकोपैः आतङ्कितो जनः किं कर्तुं प्रभवति? जलप्लावनैः, अग्निभयैः, भूकम्पैः, वात्याचक्रैः, उल्कापातादिभिश्च सन्तप्तस्य मानवस्य क मङ्गलम्?
अधोऽङ्कितेषु प्रकृतेः किं प्रमुखं तत्त्वं नास्ति?
A वायुः B वनम् C जलम् D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (B) वनम्
Explanation
पाँच प्रमुख तत्त्व पृथ्वी, जल, तेज, वायु और आकाश हैं; वन उनमें नहीं है। उत्तर (B) वनम्।
Q125 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 83–88 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
प्रकृतिः समेषां प्राणिनां संरक्षणाय यतते। इयं सर्वान् पुष्णाति विविधैः प्रकारैः, तर्पयति च सुखसाधनैः। पृथिवी, जलं, तेजो, वायुः आकाशश्चास्याः प्रमुखानि तत्त्वानि। तान्येव मिलित्वा पृथक्तया वाऽस्माकं पर्यावरणं रचयन्ति। आव्रियते परितः समन्तात् लोकोऽनेनेति पर्यावरणम्। यथा जातश्शिशुः मातृगर्भे सुरक्षितस्तिष्ठति तथैव मानवः पर्यावरणकुक्षौ। परिष्कृतं प्रदूषणरहितं च पर्यावरणमस्मभ्यं सांसारिकं जीवनसुखं, सद्विचारं सत्यसङ्कल्पं माङ्गलिकसामग्रीश्च ददाति। प्रकृतिकोपैः आतङ्कितो जनः किं कर्तुं प्रभवति? जलप्लावनैः, अग्निभयैः, भूकम्पैः, वात्याचक्रैः, उल्कापातादिभिश्च सन्तप्तस्य मानवस्य क मङ्गलम्?
प्रकृतिः किं करोति?
A विविधैः प्रकारैः सर्वान् पुष्णाति B विविधैः प्रकारैः सर्वान् पाठयति C विविधैः प्रकारैः सर्वान् मारयति D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (A) विविधैः प्रकारैः सर्वान् पुष्णाति
Explanation
गद्यांश के अनुसार प्रकृति अनेक प्रकार से सबका पोषण करती है। उत्तर (A)।
Q126 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 83–88 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
प्रकृतिः समेषां प्राणिनां संरक्षणाय यतते। इयं सर्वान् पुष्णाति विविधैः प्रकारैः, तर्पयति च सुखसाधनैः। पृथिवी, जलं, तेजो, वायुः आकाशश्चास्याः प्रमुखानि तत्त्वानि। तान्येव मिलित्वा पृथक्तया वाऽस्माकं पर्यावरणं रचयन्ति। आव्रियते परितः समन्तात् लोकोऽनेनेति पर्यावरणम्। यथा जातश्शिशुः मातृगर्भे सुरक्षितस्तिष्ठति तथैव मानवः पर्यावरणकुक्षौ। परिष्कृतं प्रदूषणरहितं च पर्यावरणमस्मभ्यं सांसारिकं जीवनसुखं, सद्विचारं सत्यसङ्कल्पं माङ्गलिकसामग्रीश्च ददाति। प्रकृतिकोपैः आतङ्कितो जनः किं कर्तुं प्रभवति? जलप्लावनैः, अग्निभयैः, भूकम्पैः, वात्याचक्रैः, उल्कापातादिभिश्च सन्तप्तस्य मानवस्य क मङ्गलम्?
अधोऽङ्कितेषु कस्य उपयोगः पर्यावरणस्य निर्माणे न भवति?
A जलस्य B वायोः C दुर्गस्य D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (C) दुर्गस्य
Explanation
जल, वायु आदि पर्यावरण के निर्माण में सहायक हैं, पर दुर्ग (किला) पर्यावरण का अंग नहीं है। उत्तर (C)।
Q127 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 83–88 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
प्रकृतिः समेषां प्राणिनां संरक्षणाय यतते। इयं सर्वान् पुष्णाति विविधैः प्रकारैः, तर्पयति च सुखसाधनैः। पृथिवी, जलं, तेजो, वायुः आकाशश्चास्याः प्रमुखानि तत्त्वानि। तान्येव मिलित्वा पृथक्तया वाऽस्माकं पर्यावरणं रचयन्ति। आव्रियते परितः समन्तात् लोकोऽनेनेति पर्यावरणम्। यथा जातश्शिशुः मातृगर्भे सुरक्षितस्तिष्ठति तथैव मानवः पर्यावरणकुक्षौ। परिष्कृतं प्रदूषणरहितं च पर्यावरणमस्मभ्यं सांसारिकं जीवनसुखं, सद्विचारं सत्यसङ्कल्पं माङ्गलिकसामग्रीश्च ददाति। प्रकृतिकोपैः आतङ्कितो जनः किं कर्तुं प्रभवति? जलप्लावनैः, अग्निभयैः, भूकम्पैः, वात्याचक्रैः, उल्कापातादिभिश्च सन्तप्तस्य मानवस्य क मङ्गलम्?
मानवः पर्यावरणकुक्षौ तथैव सुरक्षितो भवति यथा
A मातृगर्भे शिशुः B पितृसमीपे शिशुः C पर्वतगुफायां नरः D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (A) मातृगर्भे शिशुः
Explanation
जैसे शिशु माता के गर्भ में सुरक्षित रहता है, वैसे ही मनुष्य पर्यावरण की कोख में सुरक्षित रहता है। उत्तर (A)।
Q128 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 89–94 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
प्रकृतिरस्माभिः रक्षणीया। तेन च पर्यावरणं रक्षितं भवति। प्राचीनकाले लोकमङ्गलाशंसिनः ऋषयो वने निवसन्ति स्म। यतो हि वने एव सुरक्षितं पर्यावरणमुपलभ्यते स्म। विविधाः विहगाः कलकूजितैस्तत्र श्रोत्ररसायनं ददति। सरितो गिरिनिर्झराश्च अमृतस्वादं निर्मलं जलं प्रयच्छन्ति। वृक्षा लताश्च फलानि पुष्पाणि इन्धनकाष्ठानि च बाहुल्येन समुपहरन्ति। शीतलमन्दसुगन्धवनपवना औषधकल्पं प्राणवायुं वितरन्ति।
धर्मो रक्षति रक्षितः इत्यार्षवचनम्। पर्यावरणरक्षणमपि धर्मस्यैवाङ्गमस्ति ऋषयः प्रतिपादितवन्तः। तत एव वापीकूपतडागादिनिर्माणं देवायतनविश्रामगृहादिस्थापनश्च धर्मसिद्धेः स्रोतोरूपेणाङ्गीकृतम्।
“शीतलमन्दसुगन्धवनपवना औषधकल्पं प्राणवायुं वितरन्ति” इत्यत्र ‘औषधकल्पम्’ इति पदं कस्य विशेषणम्?
A लतानाम् B वनस्पतीनाम् C पृथिव्याः D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (E) उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति
Explanation
"औषधकल्पम्" शब्द "प्राणवायुम्" का विशेषण है, जो लता, वनस्पति या पृथ्वी में से किसी का नहीं है; इसलिए (E)।
Q129 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 89–94 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
प्रकृतिरस्माभिः रक्षणीया। तेन च पर्यावरणं रक्षितं भवति। प्राचीनकाले लोकमङ्गलाशंसिनः ऋषयो वने निवसन्ति स्म। यतो हि वने एव सुरक्षितं पर्यावरणमुपलभ्यते स्म। विविधाः विहगाः कलकूजितैस्तत्र श्रोत्ररसायनं ददति। सरितो गिरिनिर्झराश्च अमृतस्वादं निर्मलं जलं प्रयच्छन्ति। वृक्षा लताश्च फलानि पुष्पाणि इन्धनकाष्ठानि च बाहुल्येन समुपहरन्ति। शीतलमन्दसुगन्धवनपवना औषधकल्पं प्राणवायुं वितरन्ति।
धर्मो रक्षति रक्षितः इत्यार्षवचनम्। पर्यावरणरक्षणमपि धर्मस्यैवाङ्गमस्ति ऋषयः प्रतिपादितवन्तः। तत एव वापीकूपतडागादिनिर्माणं देवायतनविश्रामगृहादिस्थापनश्च धर्मसिद्धेः स्रोतोरूपेणाङ्गीकृतम्।
‘गिरिनिर्झराः’ इत्यस्य कोऽर्थः?
A पर्वतानां प्रपाताः B पर्वतानां सरितः C पर्वतानां मार्गाः D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (A) पर्वतानां प्रपाताः
Explanation
"गिरिनिर्झराः" का अर्थ पर्वतों के झरने (प्रपात) है। उत्तर (A)।
Q130 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 89–94 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
प्रकृतिरस्माभिः रक्षणीया। तेन च पर्यावरणं रक्षितं भवति। प्राचीनकाले लोकमङ्गलाशंसिनः ऋषयो वने निवसन्ति स्म। यतो हि वने एव सुरक्षितं पर्यावरणमुपलभ्यते स्म। विविधाः विहगाः कलकूजितैस्तत्र श्रोत्ररसायनं ददति। सरितो गिरिनिर्झराश्च अमृतस्वादं निर्मलं जलं प्रयच्छन्ति। वृक्षा लताश्च फलानि पुष्पाणि इन्धनकाष्ठानि च बाहुल्येन समुपहरन्ति। शीतलमन्दसुगन्धवनपवना औषधकल्पं प्राणवायुं वितरन्ति।
धर्मो रक्षति रक्षितः इत्यार्षवचनम्। पर्यावरणरक्षणमपि धर्मस्यैवाङ्गमस्ति ऋषयः प्रतिपादितवन्तः। तत एव वापीकूपतडागादिनिर्माणं देवायतनविश्रामगृहादिस्थापनश्च धर्मसिद्धेः स्रोतोरूपेणाङ्गीकृतम्।
प्राचीनकाले ऋषयः कुत्र निवसन्ति स्म?
A गुरुकुलेषु B आश्रमेषु C वनेषु D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (C) वनेषु
Explanation
गद्यांश के अनुसार प्राचीन काल में ऋषि वन में रहते थे। उत्तर (C)।
Q131 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 89–94 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
प्रकृतिरस्माभिः रक्षणीया। तेन च पर्यावरणं रक्षितं भवति। प्राचीनकाले लोकमङ्गलाशंसिनः ऋषयो वने निवसन्ति स्म। यतो हि वने एव सुरक्षितं पर्यावरणमुपलभ्यते स्म। विविधाः विहगाः कलकूजितैस्तत्र श्रोत्ररसायनं ददति। सरितो गिरिनिर्झराश्च अमृतस्वादं निर्मलं जलं प्रयच्छन्ति। वृक्षा लताश्च फलानि पुष्पाणि इन्धनकाष्ठानि च बाहुल्येन समुपहरन्ति। शीतलमन्दसुगन्धवनपवना औषधकल्पं प्राणवायुं वितरन्ति।
धर्मो रक्षति रक्षितः इत्यार्षवचनम्। पर्यावरणरक्षणमपि धर्मस्यैवाङ्गमस्ति ऋषयः प्रतिपादितवन्तः। तत एव वापीकूपतडागादिनिर्माणं देवायतनविश्रामगृहादिस्थापनश्च धर्मसिद्धेः स्रोतोरूपेणाङ्गीकृतम्।
पर्यावरणं कस्य अङ्गमस्ति?
A पुण्यस्य B धर्मस्य C स्वच्छतायाः D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (B) धर्मस्य
Explanation
गद्यांश के अनुसार पर्यावरण की रक्षा धर्म का ही अंग है। उत्तर (B)।
Q132 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 89–94 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
प्रकृतिरस्माभिः रक्षणीया। तेन च पर्यावरणं रक्षितं भवति। प्राचीनकाले लोकमङ्गलाशंसिनः ऋषयो वने निवसन्ति स्म। यतो हि वने एव सुरक्षितं पर्यावरणमुपलभ्यते स्म। विविधाः विहगाः कलकूजितैस्तत्र श्रोत्ररसायनं ददति। सरितो गिरिनिर्झराश्च अमृतस्वादं निर्मलं जलं प्रयच्छन्ति। वृक्षा लताश्च फलानि पुष्पाणि इन्धनकाष्ठानि च बाहुल्येन समुपहरन्ति। शीतलमन्दसुगन्धवनपवना औषधकल्पं प्राणवायुं वितरन्ति।
धर्मो रक्षति रक्षितः इत्यार्षवचनम्। पर्यावरणरक्षणमपि धर्मस्यैवाङ्गमस्ति ऋषयः प्रतिपादितवन्तः। तत एव वापीकूपतडागादिनिर्माणं देवायतनविश्रामगृहादिस्थापनश्च धर्मसिद्धेः स्रोतोरूपेणाङ्गीकृतम्।
“विविधाः विहगाः” इत्यत्र ‘विहगाः’ इत्यस्य पदस्य कोऽर्थः?
A खेचराः B खगाः C पक्षिणः D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (D) उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः
Explanation
"विहग" का अर्थ पक्षी है, और खेचर, खग तथा पक्षी तीनों उसके पर्याय हैं। उत्तर (D)।
Q133 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 89–94 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
प्रकृतिरस्माभिः रक्षणीया। तेन च पर्यावरणं रक्षितं भवति। प्राचीनकाले लोकमङ्गलाशंसिनः ऋषयो वने निवसन्ति स्म। यतो हि वने एव सुरक्षितं पर्यावरणमुपलभ्यते स्म। विविधाः विहगाः कलकूजितैस्तत्र श्रोत्ररसायनं ददति। सरितो गिरिनिर्झराश्च अमृतस्वादं निर्मलं जलं प्रयच्छन्ति। वृक्षा लताश्च फलानि पुष्पाणि इन्धनकाष्ठानि च बाहुल्येन समुपहरन्ति। शीतलमन्दसुगन्धवनपवना औषधकल्पं प्राणवायुं वितरन्ति।
धर्मो रक्षति रक्षितः इत्यार्षवचनम्। पर्यावरणरक्षणमपि धर्मस्यैवाङ्गमस्ति ऋषयः प्रतिपादितवन्तः। तत एव वापीकूपतडागादिनिर्माणं देवायतनविश्रामगृहादिस्थापनश्च धर्मसिद्धेः स्रोतोरूपेणाङ्गीकृतम्।
प्रकृतेः रक्षणेन कस्य रक्षा भवति?
A पर्यावरणस्य B भूमेः C वनानाम् D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (A) पर्यावरणस्य
Explanation
प्रकृति की रक्षा करने से पर्यावरण की रक्षा होती है, जैसा गद्यांश के प्रारम्भ में कहा है। उत्तर (A)।
Q134 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 95–100 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
चाणक्यः प्राचीनभारतस्य निर्भीको दूरदर्शी राजनीतिज्ञः शास्त्रज्ञो विद्वान् आसीत्। तस्य पितृप्रदत्तं नाम विष्णुगुप्त आसीत्। अयमेव ‘कौटिल्यः’ इति प्रसिद्ध आसीत्। केषाश्चिद् विदुषामिदमपि मतमस्ति यद् राजनीतिशास्त्रे कुटिलनीतेः प्रतिष्ठापनाय तस्याः स्वजीवने उपयोगाय च अयं ‘कौटिल्यः’ इत्यपि कथ्यते। चणकनामकस्यचित् आचार्यस्य पुत्रत्वात् ‘चाणक्यः’ इति नाम्ना स प्रसिद्धो जातः। नन्दानां राज्यकालः शतवर्षाणि पर्यन्तमासीत्। तेषु अन्तिमेषु द्वादशवर्षेषु एतेन सुमाल्यादीनाम् अष्टनन्दानां संहारः कारितस्तथा च चन्द्रगुप्तमौर्यः नृपत्वेन राजसिंहासने स्थापितः। एतेन भारतीय-शासन-व्यवस्थायाः प्रामाणिक-तत्त्वानां वर्णनेन युक्तं ‘अर्थशास्त्रम्’ इति अतिमहत्त्वपूर्णो ग्रन्थो रचितः।
चणकस्य पुत्रः क आसीत्?
A कणादः B शौनकः C कौटिल्यः D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (C) कौटिल्यः
Explanation
गद्यांश के अनुसार चणक नामक आचार्य के पुत्र होने से वे चाणक्य कहलाए; वे ही कौटिल्य हैं। उत्तर (C)।
Q135 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 95–100 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
चाणक्यः प्राचीनभारतस्य निर्भीको दूरदर्शी राजनीतिज्ञः शास्त्रज्ञो विद्वान् आसीत्। तस्य पितृप्रदत्तं नाम विष्णुगुप्त आसीत्। अयमेव ‘कौटिल्यः’ इति प्रसिद्ध आसीत्। केषाश्चिद् विदुषामिदमपि मतमस्ति यद् राजनीतिशास्त्रे कुटिलनीतेः प्रतिष्ठापनाय तस्याः स्वजीवने उपयोगाय च अयं ‘कौटिल्यः’ इत्यपि कथ्यते। चणकनामकस्यचित् आचार्यस्य पुत्रत्वात् ‘चाणक्यः’ इति नाम्ना स प्रसिद्धो जातः। नन्दानां राज्यकालः शतवर्षाणि पर्यन्तमासीत्। तेषु अन्तिमेषु द्वादशवर्षेषु एतेन सुमाल्यादीनाम् अष्टनन्दानां संहारः कारितस्तथा च चन्द्रगुप्तमौर्यः नृपत्वेन राजसिंहासने स्थापितः। एतेन भारतीय-शासन-व्यवस्थायाः प्रामाणिक-तत्त्वानां वर्णनेन युक्तं ‘अर्थशास्त्रम्’ इति अतिमहत्त्वपूर्णो ग्रन्थो रचितः।
अर्थशास्त्रस्य को लेखकः?
A कौटिल्यः B शौनकः C कणादः D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (A) कौटिल्यः
Explanation
अर्थशास्त्र के रचयिता कौटिल्य (चाणक्य) हैं। उत्तर (A)।
Q136 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 95–100 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
चाणक्यः प्राचीनभारतस्य निर्भीको दूरदर्शी राजनीतिज्ञः शास्त्रज्ञो विद्वान् आसीत्। तस्य पितृप्रदत्तं नाम विष्णुगुप्त आसीत्। अयमेव ‘कौटिल्यः’ इति प्रसिद्ध आसीत्। केषाश्चिद् विदुषामिदमपि मतमस्ति यद् राजनीतिशास्त्रे कुटिलनीतेः प्रतिष्ठापनाय तस्याः स्वजीवने उपयोगाय च अयं ‘कौटिल्यः’ इत्यपि कथ्यते। चणकनामकस्यचित् आचार्यस्य पुत्रत्वात् ‘चाणक्यः’ इति नाम्ना स प्रसिद्धो जातः। नन्दानां राज्यकालः शतवर्षाणि पर्यन्तमासीत्। तेषु अन्तिमेषु द्वादशवर्षेषु एतेन सुमाल्यादीनाम् अष्टनन्दानां संहारः कारितस्तथा च चन्द्रगुप्तमौर्यः नृपत्वेन राजसिंहासने स्थापितः। एतेन भारतीय-शासन-व्यवस्थायाः प्रामाणिक-तत्त्वानां वर्णनेन युक्तं ‘अर्थशास्त्रम्’ इति अतिमहत्त्वपूर्णो ग्रन्थो रचितः।
चाणक्येन कति नन्दानां संहारः कारितः?
A 10 B 18 C 8 D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (C) 8
Explanation
गद्यांश के अनुसार सुमाल्य आदि आठ नन्दों का संहार हुआ। उत्तर (C)।
Q137 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 95–100 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
चाणक्यः प्राचीनभारतस्य निर्भीको दूरदर्शी राजनीतिज्ञः शास्त्रज्ञो विद्वान् आसीत्। तस्य पितृप्रदत्तं नाम विष्णुगुप्त आसीत्। अयमेव ‘कौटिल्यः’ इति प्रसिद्ध आसीत्। केषाश्चिद् विदुषामिदमपि मतमस्ति यद् राजनीतिशास्त्रे कुटिलनीतेः प्रतिष्ठापनाय तस्याः स्वजीवने उपयोगाय च अयं ‘कौटिल्यः’ इत्यपि कथ्यते। चणकनामकस्यचित् आचार्यस्य पुत्रत्वात् ‘चाणक्यः’ इति नाम्ना स प्रसिद्धो जातः। नन्दानां राज्यकालः शतवर्षाणि पर्यन्तमासीत्। तेषु अन्तिमेषु द्वादशवर्षेषु एतेन सुमाल्यादीनाम् अष्टनन्दानां संहारः कारितस्तथा च चन्द्रगुप्तमौर्यः नृपत्वेन राजसिंहासने स्थापितः। एतेन भारतीय-शासन-व्यवस्थायाः प्रामाणिक-तत्त्वानां वर्णनेन युक्तं ‘अर्थशास्त्रम्’ इति अतिमहत्त्वपूर्णो ग्रन्थो रचितः।
चाणक्यस्य पितृप्रदत्तं नाम किमासीत्?
A विष्णुगुप्तः B कौटिल्यः C धर्मगुप्तः D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (A) विष्णुगुप्तः
Explanation
गद्यांश में पिता द्वारा दिया गया नाम विष्णुगुप्त बताया गया है। उत्तर (A)।
Q138 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 95–100 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
चाणक्यः प्राचीनभारतस्य निर्भीको दूरदर्शी राजनीतिज्ञः शास्त्रज्ञो विद्वान् आसीत्। तस्य पितृप्रदत्तं नाम विष्णुगुप्त आसीत्। अयमेव ‘कौटिल्यः’ इति प्रसिद्ध आसीत्। केषाश्चिद् विदुषामिदमपि मतमस्ति यद् राजनीतिशास्त्रे कुटिलनीतेः प्रतिष्ठापनाय तस्याः स्वजीवने उपयोगाय च अयं ‘कौटिल्यः’ इत्यपि कथ्यते। चणकनामकस्यचित् आचार्यस्य पुत्रत्वात् ‘चाणक्यः’ इति नाम्ना स प्रसिद्धो जातः। नन्दानां राज्यकालः शतवर्षाणि पर्यन्तमासीत्। तेषु अन्तिमेषु द्वादशवर्षेषु एतेन सुमाल्यादीनाम् अष्टनन्दानां संहारः कारितस्तथा च चन्द्रगुप्तमौर्यः नृपत्वेन राजसिंहासने स्थापितः। एतेन भारतीय-शासन-व्यवस्थायाः प्रामाणिक-तत्त्वानां वर्णनेन युक्तं ‘अर्थशास्त्रम्’ इति अतिमहत्त्वपूर्णो ग्रन्थो रचितः।
नन्दानां राज्यकालः कति वर्षाणि पर्यन्तमासीत्?
A 95 B 80 C 100 D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (C) 100
Explanation
गद्यांश के अनुसार नन्दों का राज्यकाल सौ वर्ष तक रहा। उत्तर (C)।
Q139 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 निर्देशः—अधोलिखितं गद्यांशं पठित्वा 95–100 प्रश्नानां विकल्पात्मकोत्तरेभ्यः उचिततमम् उत्तरं चित्वा लिखत।
चाणक्यः प्राचीनभारतस्य निर्भीको दूरदर्शी राजनीतिज्ञः शास्त्रज्ञो विद्वान् आसीत्। तस्य पितृप्रदत्तं नाम विष्णुगुप्त आसीत्। अयमेव ‘कौटिल्यः’ इति प्रसिद्ध आसीत्। केषाश्चिद् विदुषामिदमपि मतमस्ति यद् राजनीतिशास्त्रे कुटिलनीतेः प्रतिष्ठापनाय तस्याः स्वजीवने उपयोगाय च अयं ‘कौटिल्यः’ इत्यपि कथ्यते। चणकनामकस्यचित् आचार्यस्य पुत्रत्वात् ‘चाणक्यः’ इति नाम्ना स प्रसिद्धो जातः। नन्दानां राज्यकालः शतवर्षाणि पर्यन्तमासीत्। तेषु अन्तिमेषु द्वादशवर्षेषु एतेन सुमाल्यादीनाम् अष्टनन्दानां संहारः कारितस्तथा च चन्द्रगुप्तमौर्यः नृपत्वेन राजसिंहासने स्थापितः। एतेन भारतीय-शासन-व्यवस्थायाः प्रामाणिक-तत्त्वानां वर्णनेन युक्तं ‘अर्थशास्त्रम्’ इति अतिमहत्त्वपूर्णो ग्रन्थो रचितः।
चाणक्येन नन्दानां संहारं कृत्वा को राजा नियुक्तः?
A चन्द्रगुप्तमौर्यः B समुद्रगुप्तमौर्यः C शौर्यगुप्तमौर्यः D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (A) चन्द्रगुप्तमौर्यः
Explanation
नन्दों के संहार के बाद चाणक्य ने चन्द्रगुप्त मौर्य को राजसिंहासन पर बैठाया। उत्तर (A)।
Q140 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 स्वरस्य कति भेदानि?
A 2 B 3 C 4 D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (B) 3
Explanation
स्वर के तीन भेद हैं: ह्रस्व, दीर्घ और प्लुत। उत्तर (B)।
Q141 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 माहेश्वरसूत्राणि कति प्रकाराणि सन्ति?
A 14 B 10 C 13 D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (A) 14
Explanation
पाणिनीय माहेश्वर सूत्र 14 हैं। उत्तर (A)।
Q142 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 संस्कृतभाषायां लिङ्गस्य कति प्रकाराणि सन्ति?
A 3 B 2 C 4 D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (A) 3
Explanation
संस्कृत में लिङ्ग तीन हैं: पुंलिङ्ग, स्त्रीलिङ्ग और नपुंसकलिङ्ग। उत्तर (A)।
Q143 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 ‘अष्टाध्यायी’ कस्य कृतिः?
A कात्यायनः B पाणिनिः C पतंजलिः D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (B) पाणिनिः
Explanation
अष्टाध्यायी के रचयिता पाणिनि हैं। उत्तर (B)।
Q144 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 संयुक्तस्वरस्य कति प्रकाराणि?
A अ इ उ ण B अ ऋ ऌ C ए ओ ऐ औ D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (C) ए ओ ऐ औ
Explanation
संयुक्त स्वर (सन्ध्यक्षर) ए, ओ, ऐ, औ हैं। उत्तर (C)।
Q145 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 संस्कृतभाषायां कति कारकाणि भवन्ति?
A पञ्च B षट् C सप्त D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (B) षट्
Explanation
संस्कृत में कारक छह हैं: कर्ता, कर्म, करण, सम्प्रदान, अपादान और अधिकरण। उत्तर (B) षट्।
Q146 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 ‘किम्’ इति सर्वनामशब्दस्य नपुंसकलिङ्गे द्वितीयाविभक्तौ बहुवचने किं रूपं भवति?
A किम् B कान् C कानि D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (C) कानि
Explanation
"किम्" नपुंसकलिङ्ग में प्रथमा और द्वितीया बहुवचन में "कानि" बनता है। उत्तर (C)।
Q147 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 ‘एकादशन्’ इत्यस्य नपुंसकलिङ्गे प्रथमाविभक्तौ बहुवचने किं रूपं भवति?
A एकादशानि B एकादशाणि C एकादशान् D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (E) उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति
Explanation
"एकादशन्" शब्द संख्यावाची है और उसका रूप सभी विभक्तियों में "एकादश" ही रहता है, जो दिए गए किसी विकल्प में नहीं है। इसलिए (E)।
Q148 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 ‘सर्व + ऐक्यम्’ इत्यत्र का सन्धिर्भविष्यति?
A सर्वेक्यम् B सर्वा एक्यम् C सर्वैक्यम् D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (C) सर्वैक्यम्
Explanation
सर्व + ऐक्यम् में अ + ऐ मिलकर वृद्धि सन्धि से "ऐ" बनता है, अतः सर्वैक्यम्। उत्तर (C)।
Q149 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 ‘यद्यपि’ इत्यस्य सन्धिच्छेदो भविष्यति—
A यद् + यपि B यद् + इद् + पि C यदि + अपि D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (C) यदि + अपि
Explanation
यद्यपि = यदि + अपि (यण् सन्धि: इ + अ = य्)। उत्तर (C)।
Q150 BPSC TRE 1.0 (2023) Sanskrit Class 9-10 ‘सच्चिदानन्दः’ इत्यस्य सन्धिच्छेदो भविष्यति—
A सच् + चिदा + नन्दः B सत् + चित् + आनन्दः C सत् + चिदा + नन्दः D उपर्युक्तेषु एकस्मादधिकः E उपर्युक्तेषु किञ्चन अपि नास्ति Show answer Hide answer Correct answer: (B) सत् + चित् + आनन्दः
Explanation
सच्चिदानन्दः = सत् + चित् + आनन्दः (श्चुत्व सन्धि और दीर्घ सन्धि)। उत्तर (B)।